Składniki
- 1 opakowanie ziela angielskiego
- 120 g soli
- 1 kg cukru
- 350 g wody
- 500 g octu
- 700 g oleju rzepakowego
- 500 g cebuli
- 600 g marchewki
- 1 kg pomidorów np Lima
- 1 kg czerwonej papryki
- 1 kg ogórków
- 1 kg kapusty
- 1 opakowanie pieprzu w ziarenkach
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do naczynia wkładamy pokrojoną na kawałki kapustę, porcjami po 200 g i miksujemy 20 sek, obr. 3-4. Pomocna może być kopystka. kapuste potem przekładamy do dużej miski (ja miałam taką od prania). Nastepnie wkładamy pokrojoną cebulę i miksujemy czas 15 sek, obr.3 i przekładamy do miski z kapustą. Nastepnie wkładamy obrana i pokrojoną na kawałki marchewkę i miksujemy czas 10 sek, obr.4 i przekładamy do miski z warzywami.
Papryke kroimy w małą kostkę, pomidory tez w kostkę, ogórki obieramy ze skórki i kroimy w małą kostkę i przekładamy do miski. Wszystko mieszamy ze sobą - najlepiej ręką bo dużo tego wychodzi.
Naczynie plukamy i przygotowujemy zalewę - wlewamy olej, ocet, wodę, dodajemy cukier, sól i gotujemy czas 15 min/ 90 st/ obr.2.
W tym czasie warzywa wkładamy do wyparzonych słoiczków i upychamy mocno, wkładamy po kilka ziarenek ziela i pieprzu i zalewamy zalewą, zakręcamy słoiczki i pasteryzujemy 15 minut.
Sałatka jest pyszna do kotletów, domowych hamburgerów i kebabów
Smacznego
Zrobiłam też drugą porcję według przepisu Gabi, za który bardzo dziękuję
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 21
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Super salatka
Sałatka bardzo smaczna cała rodzina się nie zajade. Dziękuję za przepis
1 kg cukru to nie za duzo?ogorki maja byc" zielone" czy kiszone?
dzień dobry,
a tak orientacyjnie na ile słoików 1l jest ta proporcja?
[[wysiwyg_imageupload:2389:]]Świetny pomysł na surówkę do słoików na zimę. Moje już stoją w piwnicy. Pasteryzowałam 15 minut w piekarniku nagrzanym (grzałka góra/dół) do 130°C
a ja głupiutka zawsze szatkowałam warzywa do przetworów :P, dziękuję za przepis - kolejne przetwory będą z TM