- TM 5
Składniki
PASZTET Z PIERSI INDYKA
- 100 g pieczarek
- 2 jajka
- 0,5-1 łyżeczki soli
- 20 g oliwy z oliwek
- 100 g cebuli
- 1 bułka sucha
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 200 g wątróbek drobiowych, oczyszczonych
- 250 g boczku, wędzonego, pokrojonego
- 350 g filetów z piersi indyka bez skóry, pokrojonych na 2 cm kawałki
- 600 g wody
- 0,5-1 łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 2-3 szczypty gałki muszkatałowej
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Koszyczek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do naczynia miksującego wlać wodę, włożyć koszyczek i odważyć do niego filet z indyka, boczek, wątróbkę. Dodać liść laurowy i ziele angielskie, gotować na parze 20min/Varoma/obr.1. Wyjąć koszyczek za pomocą kopystki. Liść laurowy i ziele angielskie wyrzucić. Wywar znajdujący się w naczyniu miksującym przelać do miski, dodać bułkę i pozostawić na ok. 5 min. Gdy bułka dobrze nasiąknie, wyjąć ją a pozostały wywar wylać.
Do naczynia miksującego włożyć cebulę i pieczarki, rozdrobnić 4s/obr.5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
Rozgrzać piekarnik do temp. 200'C, formę keksową natłuścić i odstawić.
Do naczynia dodać oliwę, dusić 3min/120'C/obr.1
Dodać ugotowane mięsa, bułkę namoczoną w wywarze, jajka, sól, pieprz, gałkę muszkatałową, zmiksować przy pomocy kopystki 1min/obr.6. W razie potrzeby doprawić według uznania. Zawartość naczynia miksującego przełożyć do przygotowanej formy. Piec 35 min. Po tym czasie sprawdzić patyczkiem czy pasztet jest upieczony, w razie potrzeby wydłużyć czas pieczenia.
Porady
Kroić i podawać po ostudzeniu.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Bardzo dobry, ale pominęłam wątróbkę
Rewelacyjny! Nie dodałam bułki (tylko trochę wywaru z mięsa), bo unikam glutenu, ale i tak wyszedł przepyszny.
Przepis na pasztet godny polecenia, sprawdzony 👩🍳👍
Rewelacyjny przepis. Dodałam żurawinę i wyszło pycha - syn uwielbia Ostatnio zamiast suchej bułki dodałam na koniec "na oko" bułki tartej, a zamiast oliwy zwykłego kujawskiego. Pychaaaa...
Pasztet przepyszny. Trochę go zmodyfikowałam, mianowicie dodałam trochę cebuli.
Świetny pasztet, ja zrezygnowałam z boczku, dając więcej indyka i też jest OK.
Baaardzo dobre!
Pasztet idealny, pyszny!
Bardzo dziekuje za przepis!
nie mam wątróbki, czymś ją zastąpić? czy bez też wyjdzie?
czym można zastąpić boczek?