thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 3
thumbnail image 1 thumbnail image 2 thumbnail image 3
Czas przygotowania
14min
Czas całkowity
1h 44min
porcja/porcje/porcji
30 kawałek/kawałki/kawałków
Poziom
Łatwy
  • TM 5
opublikowany: 22/11/15
zmieniono dnia: 22/11/15

Składniki

pasztet

  • 400 g ziaren soi, (lub okara pozostała ze zrobionego mleka sojowego)
  • 250 g wody
  • 4 duże cebule
  • 8 ząbków czosnku
  • 100 g oliwek zielonych bez pestek
  • 100 g oliwek czarnych bez pestek
  • 1 słoik (ok. 270g) suszonych pomidorów w oleju, (wraz z olejem)
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 80 g mąki ryżowej, (lub mąki jaglanej)
  • 80 g płatków ryżowych, (lub jaglanych)
  • po 1 łyżce oregano, bazylii i tymianku, (suszone)
  • 1 płaska łyżka pieprzu czarnego
  • 1 płaska łyżka soli

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    masa sojowa
  1. 1. soję namoczyć przez noc w dużej ilości wody, odsączyc na sicie i kilkakrotnie przepłukać pod bieżącą wodą

    2. soję włożyć do naczynia, dodac wodę i zmielić 1-2min/obr.10 (na gładką masę), przełożyć do miski

  2. pasztet
  3. 1. do naczynia wrzucić przekrojone na pół cebule i czosnek, rozdrobnić 6sek, obr.6 i dusić 7min/varoma/obr.1

    2. dodać oliwki i suszone pomidory wraz z olejem, rozdrobnić 3sek/obr.4

    3. dodać masę sojową (lub okarę pozostałą po zrobionym mleku sojowym), wszystkie przyprawy, zioła, mąki i płatki i wymieszać 4min/obr.3Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" (można sobie pomóc kopystką)

    4. masę przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy i piec w nagrzanym do 200* piekarniku 90 min na dolnej półce

Porady

pasztet można przykryć na ostatnie 30 min folią aluminiową, by się nie przypiekł za bardzo 

pasztet doskonale się komponuje z wytrawnym, gryczanym pieczywem, chrzanem i kiszonymi ogórkami ...

 

wartość odżywcza na porcję : 80 kcal

koszt całego pasztetu : około 36 zł

 

smacznego tmrc_emoticons.)

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

pasztet sojowy z suszonymi pomidorami (wegański)

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?