Czas przygotowania
40min
Czas całkowity
40min
porcja/porcje/porcji
1
słoik/słoiki/słoików
Poziom
Łatwy
Składniki
KOSTKA BULIONU NA WĘDZONCE
- 200 g żebra wędzonego, bez skóry i kości, pokrojonego w kostkę
- 100 g boczku wędzonego, bez skóry i kości, pokrojonego w kostkę
- 200 g włoszczyzny (marchew,pietruszka ,seler,por), pokrojonej na kawałki
- 120 g wody lub wywaru, ( na kościach wędzonych)
- 100 g soli morskiej, gruboziarnistej
- 60 g cebuli przekrojonej na 2 połówki, (zrumieniona na suchej patelni lub opalona nad palnikiem gazowym)
- 6 ząbków czosnku
- 6 liści laurowych, suszonych
- 1 pęczek natki pietruszki, (bez twardych łodyg)
- 2 łyżeczki majeranku, suszonego
- 1/4 łyżeczki lubczyku, suszonego
- 20 ziaren ziela angielskiego
- 15 ziaren pieprzu czarnego
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Koszyczek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- 1.Do naczynia miksującego wkładamy ziele angielskie,liście laurowe,pieprz, majeranek ,lubczyk.Miksujemy 10s./obr.10
2.Dodajemy boczek i żebro. Miksujemy 15s./obr.7
3. Całość przekładamy do innego naczynia.
4.Do naczynia miksującego wkładamy włoszczyznę, cebule, natke pietruszki ,czosnek. Miksujemy 10s./obr.5
5.Do zmiksowanych warzyw dodajemy sól morską , zmiksowany boczek z żebrem oraz wode (lub wywar)
Gotujemy 25min/VAROMA/obr.2 W tym czasie na pokrywie naczynia miksującego dajemy koszyczek.
6.Po ugotowaniu całość miksujemy 1min/obr.4-9 zwiększając obroty podczas miksowania.
7.Przekładamy do szczelnego słoiczka lub mrozimy
KOSTKA BULIONU NA WĘDZONCE
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Kategorie przepisów:
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Are you sure to delete this comment ?