thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 1 thumbnail image 2
Czas przygotowania
50min
Czas całkowity
50min
porcja/porcje/porcji
2 słoik/słoiki/słoików
Poziom
Łatwy

Składniki

Ketchup

  • 1000 g pomidorów, bez gniazd i nasion
  • 200 g cebuli, przekrojonej na pół
  • 100 g czerwonej papryka
  • 25 g czerwonego buraka
  • 5 g suszonych warzyw
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczki octu, z białego wina
  • 1 łyżeczki musztardy miodowej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/3 łyżeczki pieprz czarny, mielony
  • 1-2 szczypty cynamonu
  • 1-2 liście liść laurowy, suszony
  • 1-2 goździki
  • 1-2 kulki ziaren ziela angielskiego

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Koszyczek
    Koszyczek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Ketchup Sposób przygotowania
  1. 1. Do naczynia miksującego włożyć pomidory, cebulę, cukier, ocet, musztardę, sól, pieprz, cynamon, czerwoną paprykę, czosnek i suszone warzywa,
    zmiksować 30 s/obr. 10.

    2. Dodać liście laurowe, ziele angielskie i gożdziki, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek,
    gotować ok 45 min/Varoma/ obr. 2.

    3. Z ketchupu usunąć liście laurowe, ziele angielskie i gożdziki,
    zmiksować 10 s/obr. 5.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Ketchup

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy