Składniki
kasza jaglana
- 300 gramów kasza jaglana
- szczypty sól
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Koszyczek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Normal
0
21Kaszę jaglaną do gotowania można przygotować na dwa sposoby:
- kaszę płuczemy zimną wodą do chwili aż kiedy zleci z niej "biała woda" i przelewamy wrzącą wodą z czajnika,
- kaszę prażymy na suchej patelni do chwili póki nie wyda zapachu "orzechowego".
Następnie przekładamy kaszę do Termomixsu zakładamy motylek, noże obroty wsteczne, zalewamy ciepłą wodą z kranu do 2 litrów i gotujemy 12-15 minut w 100°C. Po tym czasie odcedzamy kaszę w koszyczku.
jak ugotować kaszę jaglaną
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Wyszła ok, jednak przy 100 stopniach strasznie kipiało mimo wlanej mniejszej ilości wody . Uspokoiło się dopiero przy 95 stopniach i już do końca tak gotowałam. Dziekuję za przepis.
wyszła OK, ale przy jedynie połowie porcji strasznie kipiało. Następnym razem spróbuję położyć koszyczek na pokrywie. Tak czy owak dziękuję za przepis
A nie lepiej ugotować ją w koszyczku?
Czy kasza ugotowana wg tego przepisu jest sypka?
Ja też.
Ja nie płuczę i nie ma goryczki, czym jestem zdziwiona, gdyż taka gotowana w garku nie nadawałaby się do zjedzenia.