- TM 5
Składniki
Rozetki
- 380 gramy mąka pszenna, (2,5 szklanki)
- 3 jajka
- 230 gramy mleko, ( 1 szklanka)
- 240 gramy woda mineralna, gazowana, (1 szklanka) lub
- 220 gramy piwa, ( 1 szklanka, zamiast wody gazowanej )
- 1 łyżek Cukier puder
- 2 łyżki spirytus, wódka lub ocet, (aby nie chłonęło tłuszczu)
- 1 szczypty soli, drobnej
- olej rzepakowy, do smażenia
- Cukier puder, do posypania
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Do "Blokada naczynia miksującego" wsypujemy mąkę, cukier puder i sól. Wbijamy jaj, dodajemy mleko oraz spirytus. Miksujemy na gładką masę. 30 sek / obr 4,5. Dolewamy wodę gazowaną, mieszamy i zostawiamy na 30 minut, aby ciasto odpoczęło. Po tym czasie, w garnku lub głębokiej patelni, rozgrzewamy 3-4 cm warstwę oleju. Powinien mieć ok. 180-190ºC. Gdy będzie za zimny – ciastka będą chłonąć tłuszcz, gdy za gorący – będą się zbyt szybko rumienieć i palić. Najlepiej jest wrzucić dużą kroplę ciasta do oleju – będzie dobry, gdy ciasto zacznie skwierczeć i zarumieni się w ciągu ok. 30 sekund.
---------------------------------------------------------------------------------------------
Do gorącego oleju wstawiamy formy na rozetki. Pierwszy raz na dłużej – aby się nagrzały. Jedną z foremek wyjmujemy, strząsamy nadmiar oleju (gdy zostaną krople oleju, ciasto nie przylepi się – zostanie w misce) i szybko zanurzamy w cieście – uważając, aby nie zanurzyć wierzchu foremki – inaczej nie będzie można jej zdjąć bez uszkodzenia – najlepiej zanurzać do 3/4 wysokości). Szybko przenosimy ją z powrotem do oleju i po chwili lekko potrząsamy, aż ciasto samo odlepi się od formy. Rozetkę smażymy ok. 20-40 sekund z każdej strony, aż nabierze złotego koloru. Foremkę znowu wstawiamy w tłuszcz, a wyjmujemy drugą i ponownie lekko maczamy w cieście i przenosimy do oleju. Używamy ich na zmianę. Gotowe rozetki odkładamy na papierowy ręcznik. Po usmażeniu oprószamy cukrem pudrem. Najlepsze są jeszcze ciepłe!
Porady
Jeśli rozetki się palą, znaczy że temperatura oleju jest zbyt wysoka – jeśli są zbytgumowe i długo się smażą (minutę lub dłużej) należy silniej rozgrzać olej.
Jeśli ciasto zostaje w misce i nie przylepia się do formy, spróbujcie rozrzedzić je wodą gazowaną – należy też strząsać nadmiar oleju z formy przed zanurzeniem w cieście.
Jeśli rozetka nie chce zejść z formy po potrząsaniu, można pomóc jej widelcem lub patyczkiem do szaszłyków.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Are you sure to delete this comment ?