- TM 31
Składniki
Lody
- 200 g maku
- 0,5 litra śmietany 36%
- 3 jajka
- 70 g cukru pudru
- 2 łyżeczki soku z cytryny
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Mak zamoczyć we wrzątku na 1h
Zmielić cukier na puder obr.10/ 20 sek.
Oddzielić żółtka od białek.
Ubić białka za pomocą motylka obr.3. Po ok. 2,5 min dodać 35 g cukru.
Przełożyć do miski.
Ubic śmietanęz sokiem z cytryny z 35 g cukru za pomocą motylka obr.3/do czasu powstania sztywnej piany.
Przełożyc do miski.
Ubic żółtka obr.3/ok. 3 min.
Przełożyc do miski.
Zmielić mak obr.9/30sek. za pomocą kopystki.
Przełożyc do miski i wszystko razem delikatnie wymieszać.
Przelać do naczynia do mrożenia i mrozić 3h.
Można podawać z sosami, np. karmelowym
Porady
Tak sobie myślę, że aby lody były bardziej puszyste można byłoby zaryzykować manewru jak w lodach jabłkowych z książki podstawowej. Do gotowej masy(mak+śmietana+żółtka) wbić białka i motylkiem ucierać ok.50 sek/obr.4.
Spróbujcie i dajcie znać, jak poszło.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
mi też wydał się ciekawy ten przepis, więc go zrobiłam.. i szału nie było. napewno nie powtórzę
Ja również dodaję do ciekawych przepisów,pozdrawiam
Jeśli coś Ci nie wychodzi użyj Thermomixa
wow super, chętnie spróbuje zostało troche maku z makowca więc się nie zmarnuje
Are you sure to delete this comment ?