thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
15min
Czas całkowity
15min
porcja/porcje/porcji
1 litr/litra/litry/litrów
Poziom
--

Składniki

Lody

  • 200 g maku
  • 0,5 litra śmietany 36%
  • 3 jajka
  • 70 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki soku z cytryny

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Można podawać z sosami, np. karmelowym
  1. Mak zamoczyć we wrzątku na 1h

    Zmielić cukier na puder obr.10/ 20 sek.

    Oddzielić żółtka od białek.

  2. Ubić białka  za pomocą motylka obr.3. Po ok. 2,5 min dodać 35 g cukru.

    Przełożyć do miski.

    Ubic śmietanęz sokiem z cytryny  z 35 g cukru za pomocą motylka obr.3/do czasu powstania sztywnej piany.

    Przełożyc do miski.

    Ubic żółtka obr.3/ok. 3 min.

    Przełożyc do miski.

    Zmielić mak obr.9/30sek. za pomocą kopystki.

    Przełożyc do miski i wszystko razem  delikatnie wymieszać.

    Przelać do naczynia do mrożenia i mrozić 3h.

Porady

Tak sobie myślę, że aby lody były bardziej puszyste można byłoby zaryzykować manewru jak w lodach jabłkowych z książki podstawowej. Do gotowej masy(mak+śmietana+żółtka) wbić białka i motylkiem ucierać ok.50 sek/obr.4.

Spróbujcie i dajcie znać, jak poszło.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Lody makowe na podstawie przepisu Magdy Gessler

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?