- TM 31
Składniki
- Ciasto:
- • 7 jajek
- • 2 szkl cukru
- • 1 margaryna
- • 2 szkl mąki
- • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- • 2 łyżki kakao
- • 100 gram wiórek kokosowych
- • 1,5 kg jabłek
- • Cynamon
- Polewa:
- • 100 gram margaryny
- • ½ szkl cukru
- • 4 łyżki mleka
- • 200 gram chałwy waniliowej
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1 szkl cukru zemleć na puder 10s/ Obr 10.
Przesypać do innego naczynia.2.
Do naczynia miksującego włożyć połowę obranych
jabłek rozdrobni ć 6s/ Obr 4, przełożyć do innego naczynia. Drugą połowę jabłek
rozdrobnić w ten sam sposób. Posiekane jabłka odsączyć, doprawić cynamonem.3.
Umyć i osuszyć naczynie miksujące. Założyć
motylek, wlać 2 białka za szczyptą soli, ubić na pianę 1,5 min/ Obr 4. Zdjąć
motylek. Przełożyć do innego naczynia.4.
Do naczynia włożyć żółtka, 1 szlk cukru,
margarynę, mąkę, proszek do pieczenia, wymieszać 40s/ Obr 5. Dodać przygotowaną
wcześniej pianę z białek, wymieszać 30s/ Obr 3.5.
Ciasto podzielić na 2 części, do jednej dodać
kakao , wymieszać 8s/ Obr 3,5. Kopystką zgarnąć ciasto z brzegów naczynia,
wymieszać 15s/ Obr 3,5. Ciemną warstwę przełożyć na blachę.6.
Umyć i osuszyć naczynie miksujące. Założyć
motylek. Ubić 5 białek ze szczyptą soli 4,5 min/ Obr 3, po upływie ok. 2 min
stopniowo dodawać przez otwór w pokrywie wcześniej przygotowany cukier puder.
Do przygotowanej piany dodać wiórki kokosowe, wymieszać 15s/ Obr 1.7.
Na ciemną warstwę ciasta wyłożyć kolejno: pianę
z kokosem, starte jabłka i jasne ciasto. Wstawić do piekarnika na ok. 45 min
180o.8.
Margarynę, cukier i mleko rozpuścić w naczyniu
miksującym 5min/ 100o/ Obr 1. Po upływie ok. 3 min dodać przez otwór
w pokrywie pokruszoną chałwę. Przestygnięte ciasto polać letnią polewą.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Witam, czy ktoś próbował robić to ciasto? Jestem ciekawa tego smaku... Kusi mnie ta chałwa na wierzchu, ale nie wiem czy ryzykować - mam nim ugościć znajomych
Are you sure to delete this comment ?