Czas przygotowania
50min
Czas całkowity
1h 30min
porcja/porcje/porcji
12
porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
Składniki
Ciasto FIT bez cukru i tłuszczu
- 250 gramy mąka pełnoziarnista
- 1 łyżeczki Soda oczyszczona
- 1 łyżeczki cynamon, mielony
- 1 łyżeczki kakao
- 50 gramy migdał, mielony, lub inne orzechy
- 10 kawałki daktyl, suszony, bez pestki
- 3 jabłko, do jedzenia
- 1 banan
- 1 łyżeczki żurawina, suszona, lub rodzynki
- 2 jajka
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Jeśli migdały są w całości, to zmielić je i przełożyć do innego naczynia.
Jabłka obrać, wydrążyć gniazdo nasienne i pokroić na ćwiartki. Wrzucić do naczynia "Blokada naczynia miksującego" TM. Dodać daktyle.
Do "Blokada naczynia miksującego" wsypać suche składniki, dodać migdały, pokrojone na pół owoce. Ustawić czas 6 sek, obroty 5. Po upływie czasu dodać jajka. Wymieszać przy pomocy "Obroty wsteczne" wstecznych obrotów przez 5 sek na obrotach 8.
Ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia (chyba, że jest silikonowa, jak moja, to można papieru nie używać).
Piec 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. I już
Porady
Jeśli nie lubicie daktyli, możecie zastąpić je innymi suszonymi owocami
Tak samo w przypadku migdałów, śmiało można zastąpić innymi orzechami
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Ciasto wyszło rewelacyjnie jest przepyszne jak taki duży baton zbożowy z orzechami. Poleje gorzką czekoladą bo mało słodki. Acha , dodałam wiórki kokosowe. Ponieważ jestem na diecie, ciasto to zawita na stałe na moim stole.