

- TM 31
Składniki
- 500 gramów śmietany kremówki, slodzonej
- 750 gramów serka ricotta
- cynamon mielony
- 1-2 łyżki gestego syropu owocowego
- 10 brzoskwin swiezych
- 350 gramów ciastek biszkoptowych
- sok owocowy, ile trzeba
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Ubic smietane ( zalozyc motylek) : ok. 2min / obr. 3, wlozyc do lodòwki. Bez mycia naczynia, wlozyc ricotte, syrop i 1 lyzeczke cynamonu: 25sek / obr 5, wlozyc do lodòwki. Brzoskwinie (1 zostawic) umyc, obrac ze skòrki, pokroic na plasterki. Odlozona, pokroic w kosteczke. Smietane wymieszac z ricotta, dodac brzoskwinie pokrojona w kostke. W naczyniu przygotowac sok ( jaki mamy czy lubimy, ja dalam wieloowocowy). Moczyc ciastka, ukladac do formy, pokryc kremem, brzoskwiniami, posypac cynamonem. Powtòrzyc operacje. Udekorowac na wierzchu. Ja zostawilam sobie troche kremu, bez kawalkòw brzoskwin i udekorowalam deser. Wstawic do lodòwki na 4-5 godzin. Najlepiej przygotowac wieczorem i zostawic w lodòwce na cala noc.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Grazynko, jestes swietna kobietka i internetowa przyjaciòlka

Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni

Veroniko dziekuję za przepis i wszystkie komentarze

Dziekuje Aniu
Ciesze sie bardzo, jak zawsze
Widac chyba?
Buziaki
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni

Veroniko zrobiłam Twoje tiramisu i po prostu się rozpłynęłam - co za pyszności, polecam wszystkim
Veroniko, poczytałam o serach i serek ricotta można zrobić w warunkach domowych. Mam na niego przepis, dostosuję do TM i jak zrobię - opublikuję . To bardzo łatwe do zrobienia. Kiedyś, jak w Polsce było mleko w butelkach przynoszone pod drzwi, można je było zostawić na zsiadłe. Potem takie zsiadłe mleko zalewało sie wrzącym mlekiem, stygło, przelewało na sito wyłożone gazą i powstawał smaczny twarożek. Zapomniałm już o tym, a sposób robienia ricotty wywołał to z pamięci. Oczywiście można też kupić teraz mleko , które się zsiądzie (nie pasteryzowane) i takie delikatne serki robić dzieciakom. To tak, na marginesie tematów serowych.
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Najwazniejsze, ze juz wròcilas do nas
. Znowu jestesmy w komplecie
Choc latem, to wiadomo, jak to jest.... Najpierw uciekla nam Mixi, potem ja... Pewnie ucieknie nam jeszcze ktos do konca wakacji
. Zwròcilyscie uwage, ze nie bylo nas po 4 dni,kazdej???
Ale synchronizacja

Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni

Verciu jakie pyszności
zrobie na wekend
tylko dam morelki, bo na brzoskwinie niestety mam uczulenie
uwielbiam tiramisu, ale to tradycyjne faktycznie jest kaloryczne a to Twoje ogranicza ilość kalorii i napewno jest super smaczne
dziękuję za przepisik, Twoje słodkości są REWELACYJNE !!!!!!!
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni

Veroniko, absolutnie wierzę w Twoje superowe umiejętności i rozeznanie co jest , a co nie jest light! Szczególnie jeśli idzie o dobór serów. Z pewnością zrobię ten deser jak wróci z wojaży wakacyjnych moja rodzinka . Sami z mężem nie dalibyśmy rady skonsumować i na dodatek ciasno w lodówce na przechowywanie. Poza tym "zmusiłaś" mnie znowu do poczytania o gatunkach serów i ich właściwościach. Ciągle uczę się kuchni, to tak olbrzymia wiedza. A myślałam, że każdy potrafi być kucharzem.
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/