Składniki
Przyprawa do wieprzowiny
- 5 g Kminek – 5 g
- 10 g Kolendra (ziarna) – 10 g
- 5 g Gorczyca – 5 g
- 10 g Czosnek granulowany – 10 g
- 5 g Chili w proszku – 5 g
- 5 g Sól morska – 5 g
Wieprzowina
- 120 g Karkówka – 120 g
- 1 łyżek Olej z oliwek do zamarynowania karkówki – 1 łyżka (10 g)
- 20 g Smalec (do smażenia karkówki) – 20 g
Kapusta zasmażana
- 120 g Cebula – 120 g
- 30 g Masło – 30 g
- 150 g Biała kapusta – 150 g
- 1/2 łyżeczki Kumin (kmin rzymski) – 1/2 łyżeczki
- 1 łyżeczki Papryka słodka w proszku – 1 łyżeczka (5 g)
- 1 szczypty Sól morska, pieprz – do smaku
- 2 liście Liść laurowy – 2 sztuki
- 3 kulki Ziele angielskie – 3 ziarenka
- 150 g Kapusta kiszona – 150 g
- 200 g Woda – 200 ml
- 1 łyżki Babka jajowata – 1 łyżka (10 g)
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Varoma
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- 1. Do naczynia miksującego przekładamy wszystkie składniki, mielimy 5 s/obr. 10 .
2. Przekładamy do słoiczka. - 1. Mięso wkładamy do miski, polewamy olejem, dodajemy 10 g przyprawy do wieprzowymi.
2. Mieszamy dobrze i odstawiamy pod przykryciem. Karkówkę najlepiej zamarynować dzień wcześniej lub dziś rano. - 1. Do naczynia miksującego wkładamy obraną i pokrojoną w ćwiartki cebulę, rozdrabniamy 3 s/ obr. 5. Zgarniamy kopystką na dno naczynia miksującego.
2. Dodajemy masło, dusimy 2 min/ 120°C /obr 0.5 .
3. Dodajemy białą kapustę i rozdrabiamy 6 s/obr. 5. Zgarniamy kopystką na dno naczynia miksującego.
4. Dodajemy wszystkie przyprawy, dusimy 2 min/ Varoma /obr. wsteczne 0.5.
5. Dodajemy kapustę kiszoną, dusimy 2 min/ Varoma /obr. wsteczne 0.5.
6. Wlewamy zimną wodę, gotujemy 15 min/ Varoma /obr. wsteczne 0.5.
7. Na koniec wsypujemy babkę jajowatą i jeszcze dusimy 2 min/ Varoma / obr. 0.5
8. W międzyczasie smażymy karkówkę na patelni z obu stron, przekładamy na talerz razem z sosem z patelni i podajemy z kapustą.
Przyprawa do wieprzowiny
Karkówka
Kapusta zasmażana
Porady
Karkówkę i przyprawę możemy przygotować rano lub dzień wcześniej wieczorem. Zamarynowana w ten sposób karkówka będzie lepsza.
Do tego przepisu przygotujemy najpierw przyprawę do wieprzowiny, którą użyjemy do marynaty.
Drugą porcję kapusty możemy zamrozić.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze