thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 1 thumbnail image 2
Czas przygotowania
2h 15min
Czas całkowity
2h 55min
porcja/porcje/porcji
1 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
  • TM 31
opublikowany: 24/01/15
zmieniono dnia: 25/01/15

Składniki

ciasto

  • 2 łyżki zarodków pszennych
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki soli
  • 220 g mąki żytniej, typ 720
  • 450 g mąki pszennej razowej, typ 1850 pełnoziarnista
  • 35 g drożdży
  • 450 g wody

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    2etap
  1. Dodać pozostałe składniki. Wyrobić 3 min Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" Ciasto"Ciasto"

  2. 3 etap
  3. Przełożyć do miski do wyrośnięcia, ok. 60 minut. Włożyć ciasto do foremki do wyrośnięcia, ok. 30 minut. Nagrzać piekarnik do  200 stopni, piec ok. 40 minut

  4. 1 etap
  5. Wlać wodę, dodać drożdże oraz miód. 2 minuty 37 stopni Obroty wsteczne"Obroty wsteczne"  2 Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego"

     

Porady

Można dodać słonecznik lub orzechy.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Żytni chleb Mirka

Wydrukuj:

Komentarze