
Czas przygotowania
2h 0min
Czas całkowity
2h 40min
porcja/porcje/porcji
1
porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
Składniki
ciasto
- 2 łyżeczki soli
- 140 g mąki żytniej chlebowej
- 170 g mąki pszennej razowej, typ 2000
- 340 g mąki pszennej chlebowej typ 750
- 2 łyżki mleka w proszku
- 2 łyżeczki oliwy
- 40 g drożdży
- 410 g wody
- 3 łyżeczki cukru, można zastąpić miodem
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Dodać pozostałe składniki wg podanej kolejności. Wyrobić 3 min
"Blokada naczynia miksującego"
"Ciasto"
Piec ok. 40 min w 200 stopniach C.
Wlać wodę, dodać drożdże oraz cukier. 3 minuty 37 stopni
"Obroty wsteczne" 2
"Blokada naczynia miksującego"
2 etap
3 etap
1 etap
Porady
Cleb w miarę szybko wyrasta. Wnętrze foremki posmarowałem masłem.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Chlebek jest przepyszny
nastepnego dnia nadal smakowity
Świetny przepis chlebek rośnie szybko.Piekłam na termoobiegu wyszedł znakomicie .Bardzo wszystkim smakuje a zapach niesamowity. Wielkie dzięki. Polecam wszystkim spróbujcie bo warto
Wkładamy do nagrzanego.
Czy wkładamy do nagrzanego piekarnika czy do zimnego?
31x11
Dzięki za szybką odpowiedź .
Hania z Łodzi:
Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
Dzień dobry, klasyczna keksówka średniej wielkości. Jutro podam dokładne wymiary (jestem poza domem).
40 minut 200 stopni C
Mirku podaj wymiary blaszki na której pieczesz chleb