- TM 31
Składniki
Na chlebek potrzebujemy
- 300 g mąki pszennej, typ 650
- 430 g wody, letniej
- 1 łyżeczek soli
- 1,5 łyżeczki cukru
- 20 g oliwy z oliwek
- 250 g mąki żytniej pełnoziarnistej, typ 2000
- 150 g zakwasu żytniego, przygotowanego wcześniej, np. 5-ciodniowego
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Zakwas zrobiłam z przepisu - wykorzystałam go 5tego dnia, stąd dałam 150g, gdyby był starszy (z lodówki) chleb powinien się udać jeśli użyjemy 100 g zakwasu)
"ZAKWAS ŻYTNI CHLEBOWY NAJPROSTSZY"
Do naczynia miksującego wrzucamy wszystkie składniki, Wyrobiamy 4 min. "Blokada naczynia miksującego" "Ciasto" nie przykrywamy miarką. Ciasto wychodzi klejące.
Foremkę (keksówka ok. 30 cm) smarujemy tłuszczem (może być olejem) i wysypujemy pszenną maką. Ciasto przekładamy do formy, odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na ok. 2-4 h, potem zwilżamy wodą wierzch (dzięki temu skórka będzie chrupiąca) i wstawiamy do zimnego piekarnika ustawiając 200 st. ok 40 min, następnie 180 st. ok 20 min.
Gotowe!
Można dodać ulubione dodatki- czarnuszkę, kminek, czosnek niedźwiedzi itp.
Zakwas- musimy przygotować wcześniej samodzielnie lub poprosić zaprzyjaźnioną osobę :)
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Are you sure to delete this comment ?