thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
3h 32min
Czas całkowity
4h 12min
porcja/porcje/porcji
1 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
  • TM 31
opublikowany: 07/09/14
zmieniono dnia: 07/09/14

Składniki

  • 30 g drożdży świeżych
  • 1 łyżeczki miodu płynnego
  • 2-3 łyżek wody
  • 500 g mąki orkiszowej
  • 2 łyżeczki soli
  • 400 g maślanki, lub wody
  • 50 g pestek słonecznika
  • 20 g siemienia lnianego
  • 20 g sezamu

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Drożdże rozpuścić w 2-3 łyżkach wody i dodać łyżkę miodu lub cukru. Odstawić na 30 minut, aż drożdźe zaczną pracować.

  2. W tym czasie zważyć mąkę, słonecznik, sezam, siemie w misie. 

  3. Jak zaczyn zacznie pracować dodać do reszty składników i Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" Ciasto"Ciasto" wyrabiać ok. 5 minut. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany - jeżeli nie ma dolać trochę maślanki i dalej wyrabiać ok. 2 minut. 

  4. Po wyrobieniu przełożyć ciasto do miski na 30 minut. W tym czasie nastawić piekarnik 220 stopni - grzanie góra i dół.

  5.  

     

     

     

    Po 30 minutach wymieszać ciasto, przełożyć do wyłożonej papierem i wysmarowanej olejem formy (30.5 x 11.5 x 6.8 cm) - potrząsnąć formą, żeby pozbyć się wszelkich bąbelków, wyrównać ciasto. Zostawić na 10-15 minut do ponownego wyrośnięcia. 

  6. Po tym czasie chleb wstawiam do nagrzanego piekarnika na 10 minut, po tym czasie zmniejszam temperaturę do 200 stopni i piekę przez 30 minut. 

  7. Wyjąć chleb i wystudzić na kratce. 

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Chleb orkiszowy

Wydrukuj:

Komentarze