- TM 5
Składniki
Ciasto
- 150 g wody
- 250 g mleka
- 10 g drożdży
- 1 łyżeczek cukru
- 250 g mąki orkiszowej
- 250 g mąki pszennej
- 1-1,5 łyżeczki soli
- 150 g platkòw owsianych górskich
- 20 g oleju
- 25 g sezamu
- 25 g siemenia lnianego
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do naczynia miksującego wlać wodę i mleko, dodac drożdże i cokier 2min/37ºC/ obr 1. Dodać mąkę orkiszową, przenną, platki owsiane, olej, sezam i siemię lniane 3 min/"Blokada naczynia miksującego" /"Ciasto" . Ciasto przełożyć do miski, przykryć bawełnianą ściereczką i pozostawic do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok 30 min . Ciasto przełożyć do natłuszczonej podłużnej formy o dł. 30 cm, zwilżonymi wodą dłońmi wygładzamy powierzchnię chleba, odstaw na kolejne 15 min. do wyrośnięcia. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 200ºC. Piec ok 40 min.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze