Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
55min
porcja/porcje/porcji
0
porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
Składniki
Chleb z gara na maslan
- 500 g maślanki
- 30 g drożdży
- 1 łyżeczki miodu
- 2 łyżeczki soli
- 70 g wody
- 400 g mąki przennej
- 400 g mąki żytniej, lub dowolnej
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
SILPAT® - mata do pieczenia
-
SILPAT® - mata doskonały chleb
-
Ben - płaska forma kamionkowa
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Dodać pozostałe składniki i wyrobić 3 min /"Ciasto" . Zostawić w tm na 30 min.
- W tym czasie włączyć piekarnik na 210ºC i do piekarnika włożyć garnek wraz z pokrywką garnka.
- Po 30 min ciasto jeszcze raz wyrobić 1 min /"Ciasto" .
- Wyjąć na posypany mąką blat i uformować bochenek. Ostrym nożem namoczonym w wodzie ponacinać wierzch bochenka. Piec w nagrzanym garnku 40 min 210 °C. Po tym czasie odkryć pokrywkę i piec ok 15 min.
Maślankę , drożdże , 1 łyżka miodu włączyć na 3 min 37 st obroty 1
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Bardzo się cieszę że smakuje KRABioland:
Świetny przepis, zrobiłam z 1/2 porcji. Pyszotka...
Lucyska:tak
Najlepszy przepis na chleb, dodany do ulubionych, a w sumie znam go już na pamięć Zazwyczaj robie z połowy porcji.Czasami mieszam mękę pszenną z żytnią pół na pół.
Piekłam chleb już dwa razy. I będę go piekła częściej. Wychodzi przepyszny. Mąkę mieszam 400g pszennej 450 do ciast drożdżowych i mąka pełnoziarnista. Będę próbować różne mąki. Raz zabrakło mi maślanki / około 150 ml/.Brak uzupełniłam mlekiem. Chleb wyrósł ponad "normę".
Polecam chlebek a autorce przepisu wielkie podziękowania.
Berta144: Nie trzeba wykładać papierem do gorącego naczynia chleb nie przywiera i sam ładnie wychodzi po upieczeniu
Witam, czy naczynie żaro lub garnek wykladacie papierem do pieczenia lub smarujecie czymś?
ania_n:
tak, ja zawsze piekę na pełnoziarnistych (pszenna orkiszowa) typ 1850 i piekłam na pszennej typ 2000 i wyszedł
dorota408:dzięki Dziewczyny!wyszedł pieknie!
Are you sure to delete this comment ?