thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
55min
porcja/porcje/porcji
0 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
  • TM 5
opublikowany: 29/12/16
zmieniono dnia: 06/05/22

Składniki

Chleb z gara na maslan

  • 500 g maślanki
  • 30 g drożdży
  • 1 łyżeczki miodu
  • 2 łyżeczki soli
  • 70 g wody
  • 400 g mąki przennej
  • 400 g mąki żytniej, lub dowolnej

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • SILPAT® - mata do pieczenia
    SILPAT® - mata do pieczenia kup teraz
  • SILPAT® - mata doskonały chleb
    SILPAT® - mata doskonały chleb kup teraz
  • Ben - płaska forma kamionkowa
    Ben - płaska forma kamionkowa kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Maślankę , drożdże , 1 łyżka miodu włączyć na 3 min 37 st obroty 1
  1. Dodać pozostałe składniki i wyrobić 3 min /Ciasto"Ciasto" . Zostawić w tm na 30 min.
  2. W tym czasie włączyć piekarnik na 210ºC i do piekarnika włożyć garnek wraz z pokrywką garnka.
  3. Po 30 min ciasto jeszcze raz wyrobić 1 min /Ciasto"Ciasto" .
  4. Wyjąć na posypany mąką blat i uformować bochenek. Ostrym nożem namoczonym w wodzie ponacinać wierzch bochenka. Piec w nagrzanym garnku 40 min 210 °C. Po tym czasie odkryć pokrywkę i piec ok 15 min.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Chleb z gara na maslance

Wydrukuj:

Komentarze