thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 1 thumbnail image 2
Czas przygotowania
1h 0min
Czas całkowity
1h 45min
porcja/porcje/porcji
1 g
Poziom
Łatwy

Składniki

składniki

  • 150 g mąki pszennej 750
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 100 g mąki żytniej typ 720
  • 400 g mąki orkiszowej
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • 20 g drożdży
  • 400 g wody

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" umieścić wodę, drożdże i cukier. Nastawić na 2 min Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" 1,5 37 stopni

    następnie dodać mąki i sól 

    wyrabiać 4  minCiasto"Ciasto"

    ciasto odstawić w misce na ok 1 godzinę. Po tym czasie przełożyć do foremki i ostawić na ok 15 min.

    Chleb w czasie kolejnego wzrostu włożyć do zimnego piekarnika nastawionego na 200 stopni na 45 min.

     

  2. Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu

Porady

Chleb można posypać mąką i ponacinać. Będzie ładnie wyglądał i nie popęka.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Chleb orkiszowy

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?