thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 3
thumbnail image 4
thumbnail image 5
thumbnail image 6
thumbnail image 1 thumbnail image 2 thumbnail image 3 thumbnail image 4 thumbnail image 5 thumbnail image 6
Czas przygotowania
2h 10min
Czas całkowity
2h 50min
porcja/porcje/porcji
30 kawałek/kawałki/kawałków
Poziom
Łatwy
  • TM 6
  • TM 5
  • TM 31
  • TM 21
opublikowany: 26/03/23
zmieniono dnia: 26/03/23

Składniki

Chleb Obrowski

  • 450 g wody, Letniej
  • 100 g jogurt naturalny
  • 30 g drożdże świeże, świeżych drożdży, pokruszonych
  • 600 g maki pszennej chlebowej, mąki pszennej chlebowej (typ 750), plus dodatkowa ilość do oprószenia chleba
  • 150 g mąki żytniej, mąki żytniej (typ 720)
  • 50 g żurawiny, żurawiny suszonej (opcjonalnie rodzynki)
  • 15 g soli
  • 1 łyżki cukru
  • 1 łyżki ocet winny, Jabłkowy
  • 1 łyżki oleju, do natłuszczenia miski

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • SILPAT® - mata doskonały chleb
    SILPAT® - mata doskonały chleb kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Ciasto na chleb Obrowski
  1. Włączyć ulubioną muzykę. DoBlokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" naczynia miksującego wlać wodę, dodać jogurt, drożdże, mąkę pszenną, mąkę żytnią, 50 g żurawiny (opcjonalnie rodzynki) sól, cukier i ocet, wyrobić CiastoCiasto"Ciasto" / 3 min. W tym czasie dużą miskę natłuścić olejem. Ciasto przełożyć do przygotowanej miski, przykryć czystą ściereczką kuchenną, odstawić do wyrośnięcia na 40 min. W tym czasie blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
  2. Wyrośnięte ciasto przełożyć na formę od chleba lub na blachę wyłożona papierem. Uformować bochenek. Oprószyć go mąką i naciąć wzorki. Bochenek odstawić do wyrośnięcia na 30 min. Pod koniec czasu wyrastania rozgrzać piekarnik do temp. 220°C.
  3. Pieczenie
  4. Piec 15 min (220°C), następnie obniżyć temp. do 180°C, piec przez dalej 25 min. Po zakończeniu uchylić piekarnik do odparowania 10 min. Wyjąć chleb z piekarnika, przełożyć na kratkę do ostudzenia. Chleb Obrowski na drożdżach podawać po ostudzeniu, pokrojony na kromki, z wybranymi dodatkami.

Porady

Cooking 1 Przepis jest łatwy. żurawinę można zamienić na inne dodatki. nasiona słonecznika, nasiona lnu.
Thermomix Obrowo Toruń.
Przedstawiciel Prezenter PLSUDOLTO 667-671-329

Proszę o polubienia tmrc_emoticons.)

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 6 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 6
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • Appliance TM 21 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 21

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Komentarze