- TM 5
Składniki
SKŁADNIKI DODAĆ DO ZACZYNU
- 15 g soli
- 400 g mąki pszennej, 450 typ
- 50 g nasion, oleistych,dynia,słonecznik itp.
SKŁADNIKI NA ZACZYN
- 1 cukru, łyżeczka
- 150 g mąki pszennej, 450 typ
- 150 g otrąb pszennych
- 10 g drożdży
- 500 g letniej wody
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1).Wszystkie składniki na zaczyn wkładamy do "Blokada naczynia miksującego" mieszamy 1min/"Ciasto" / do uzyskania gestej masy. Zaczyn zostawiamy na 10 godz. (na noc) do wyrośnięcia.
2). Do wyrośniętego zaczynu dodajemy sól,nasiona,mąkę. Mieszamy 2min/"Ciasto"
3). Przekładamy ciasto do formy wysypanej płatkami owsianymi lub formujemy okrągłą kulę,tak przygotowane ciasto pozostawiamy do wyrośniecia na około godzine w ciepłym miejscu. Po wyrośnięciu ciasta wierzch obsypujemy mąką lub nasionami. Wkładamy do piekarnika na 1,5 godziny na 180'C
Porady
Wierzch chleba można obmyć wodą i zrobić dziurkę palcem na środku.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
REWELACJA
PROSZĘ TAK DALEJ.
Można polecać
Pozdrawiam
Pyszności!
Mańka - najpiękniejsza z całej wsi
Cieszę się ,że i pani posmakował
Pozdrawiam
Bardzo dobry, tylko następnym razem dam mniej soli. Ziarna zmieliłam 8sek/obr.10 ze względu na małe dzieci
Super cieszę się,że posmakował.
Wyszedł piękny
Chlebek wyszedł jak na załaczonych obrazkach.
Chrupiący i syty. Zjadłem piętkę i odpadłem...
[[wysiwyg_imageupload:2507:]]
Jacek
"Nieważne co gotujesz - ma smakować i już"
Witam,
Tak chlebuś jest z chrupiącą skórką i się nie kruszy to jego zaleta
wyślij zdjęcie i napisz czy ci smakuje
Pozdrawiam
Właśnie nastawiłem zaczyn na noc. Rano ciasto do piekarnika i zobaczymy co z tego wyjdzie
Chlebek z chrupiaca skórką na śniadanko (mam nadzieję)...
Jacek
"Nieważne co gotujesz - ma smakować i już"
Are you sure to delete this comment ?