thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
1h 40min
Czas całkowity
41h 40min
porcja/porcje/porcji
20 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

CIASTO ZIELONE

  • 100 g cebuli
  • 50 g masła
  • 150 g szpinaku mrożonego
  • 400 g mąki
  • 40 g drożdży
  • 1 MT ciepłego mleka
  • 1 łyżeczek cukru
  • 1 łyżeczek soli

CIASTO BIAŁE

  • 300 g mąki
  • 40 g drożdży
  • 1 MT mleka
  • 1/2 MT słodkiej śmietany
  • 1 łyżeczek cukru
  • 1 łyżeczek soli
  • 1 łyżki nasion dyni
  • 1 łyżki nasion słonecznika

CIASTO CZERWONE

  • 150 g marchwi mrożonej
  • 1 MT przecieru pomidorowego
  • 1 MT mleka
  • 1 łyżeczek soli
  • 400 g mąki
  • 40 g drożdży

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    TRÓJKOLOROWY CHLEB
  1. CIASTO BIAŁE

    1). Wszystkie składniki na ciastowyrobić czas3-4 min/obrCiasto"Ciasto" wyłożyć

    2).Ciasto zostawić do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość.

    CIASTO CZERWONE

    1).Marchew i przecier zmiksować czas1min/obr 7 zgarnąć ze ścianek,dodać 1MT mlekai miksować czas1/temp.50'C/obr.7

    2).Dodać mąkę,drożdże,cukier,żółtko,sól i wyrabiać czas3min/obrCiasto"Ciasto"

    3).Ciasto pozostawić do wyrośnięcia,aż podwoi swoją objętość.

    CIASTO ZIELONE

    1).Podsmażoną na maśle cebulkę i szpinak zmiksować czas30s/obr.7

    2).Dodać 1MT mleka,miksować czas1min/temp 50'C/obr7

    3)Dodać mąkę,drożdże,żółtko,sól,cukier i wyrabiaćczas3min/obrCiasto"Ciasto"

    4).Ciasto pozostawić do wyrośnięcia,aż podwoi swoją objętość.

    Z powyższych ciast po wyrośnięciu spleść dwa warkocze,posmarować białkiem i piec czas 40minut,temp 200'C

    SMACZNEGO tmrc_emoticons.)

     

Porady

Ciasto szybko rośnie,ze względu podgrzewania więc robimy jedno po drugim i splatamy. Splecione ciasto przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem lub wkładką do pieczenia.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

TRÓJKOLOROWY CHLEB

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy
Are you sure to delete this comment ?