- TM 31
Składniki
kromki
- 225 gramów mąki żytniej typ 700
- 300 gramów mąki pszennej typ 550, (może być inny typ, np. tortowa)
- 3/4 łyżeczki drożdży suszonych
- 1,5 łyżeczki soli
- 380 gramów ciepłej wody
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Składniki w podanej kolejności umieścić w "Blokada naczynia miksującego" .
5 sek./obroty 4 aby połączyć składniki, następnie 2 min "Ciasto" , po 15 minutach 5 min. "Ciasto" , po następnych 15 min można dodać 10 ml oleju i ponownie 5 min "Ciasto" .
Piekarnik nagrzać do 40 stopni C, ciasto wyłożyć do natłuszczonej formy i odstawić na 2 godziny do wyrośnięcia w piekarniku. Później ustawić 200 stopni C i piec 50 min.
chleb chłopski
Porady
zamiast 380 gramów wody daję 180 gramów maślanki i 200 gramów dobrze ciepłej wody
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Dla mnie i dla moich bliskich chlebek rewelacja! Mąż i Syn zjedli na kolacje z samym masłem. Jedyny jego minusik to fakt, że strasznie się kruszy- nie dało się ukroić normalnej kromki- każda była w kawałkach- czy ktoś ma pomysł co mogło być przyczyną? Smak jednak wynagradza wszystko
Jak dla mnie, to najlepszy chlebTrzeba dodać, ze potrzebna duża blaszka lub dwie małe👍
Polecam przepis smaczny Chlebek Polecam
Dziękuję
No to trzeba piec następny, ja piekę codziennie (czasami nawet dwa dziennie)
Pozdr. Ala Lepiej zaliczać się do niektórych niż do wszystkich
Chlebek pyszny....szkoda,że tak szybko znika
Agary - dziękuję. Kochanie, czas jest długi w trosce o zdrowie. Kilkukrotne wyrabianie jest po to, aby uwolnić gluten, to ułatwia trawienie. A rośnie długo, bo dajemy drożdżom popracować , a nie pakujemy niepotrzebnie dużych ilości. Kiedyś w piekarni chleb wyrabiano w dzieżach od 12 do 24 godzin i to był prawdziwy chleb, a nie ekspresowa mieszanka, pędzona niewiadomo czym.
Pozdr. Ala Lepiej zaliczać się do niektórych niż do wszystkich
Chleb bardzo dobry! Szkoda, że czas wyrastania jest taaaaaki długi
Chleb jest aktualnie na etapie wyrastania.... Idzie mu to baaardzo powoli. Zobaczymy, jaki będzie efekt końcowy.
Fajny ten chleb. POZDRAWIAM " src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/smile.png" alt="" width="19" height="19"> Lidka A. " src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/lol.png" alt="" width="19" height="19">
Lidka Abramowicz
Alu dzięki za podpowiedź ,ale ja maszyny nie mam,poradzę sobie .Spróbuję jeszcze raz
Hania z Łodzi:
Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.