thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
2h 30min
Czas całkowity
3h 20min
porcja/porcje/porcji
10 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

kromki

  • 225 gramów mąki żytniej typ 700
  • 300 gramów mąki pszennej typ 550, (może być inny typ, np. tortowa)
  • 3/4 łyżeczki drożdży suszonych
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 380 gramów ciepłej wody

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    chleb chłopski
  1. Składniki w podanej kolejności umieścić w Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" .

     5 sek./obroty 4 aby połączyć składniki, następnie 2 min Ciasto"Ciasto" , po 15 minutach 5 min. Ciasto"Ciasto" , po następnych 15 min można dodać 10 ml oleju i ponownie 5 min Ciasto"Ciasto" .

    Piekarnik nagrzać do 40 stopni C, ciasto wyłożyć do natłuszczonej  formy i odstawić na 2 godziny do wyrośnięcia w piekarniku. Później ustawić 200 stopni C i piec 50 min.

Porady

zamiast 380 gramów wody daję 180 gramów maślanki i 200 gramów dobrze ciepłej wody

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Chleb chłopski

Wydrukuj:

Komentarze

  • marca 31, 2020 at 21:05
    5.0

    Dla mnie i dla moich bliskich chlebek rewelacja! Mąż i Syn zjedli na kolacje z samym masłem. Jedyny jego minusik to fakt, że strasznie się kruszy- nie dało się ukroić normalnej kromki- każda była w kawałkach- czy ktoś ma pomysł co mogło być przyczyną? Smak jednak wynagradza wszystko tmrc_emoticons.)

    https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/commentimage/b/2/b28207ca2afc2b2a99c346ae28b7b888.jpghttps://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/commentimage/b/2/b28207ca2afc2b2a99c346ae28b7b888.jpg

  • marca 14, 2020 at 17:18
    5.0

    Jak dla mnie, to najlepszy chlebSmileTrzeba dodać, ze potrzebna duża blaszka lub dwie małe👍

  • lutego 24, 2020 at 21:45
    5.0

    Polecam przepis smaczny Chlebek Lol Polecam

  • lutego 28, 2015 at 21:27

    Dziękuję tmrc_emoticons.)

    No to trzeba piec następny, ja piekę codziennie (czasami nawet dwa dziennie) Big Smile

    Pozdr. Ala                   Lepiej zaliczać się do niektórych niż do wszystkich

  • lutego 28, 2015 at 20:12
    5.0

    Chlebek pyszny....szkoda,że tak szybko znika tmrc_emoticons.)

  • grudnia 14, 2014 at 12:41

    Agary - dziękuję. Kochanie, czas jest długi w trosce o zdrowie. Kilkukrotne wyrabianie jest po to, aby uwolnić gluten, to ułatwia trawienie. A rośnie długo, bo dajemy drożdżom popracować , a nie pakujemy niepotrzebnie dużych ilości. Kiedyś w piekarni chleb wyrabiano w dzieżach od 12 do 24 godzin i to był prawdziwy chleb, a nie  ekspresowa mieszanka, pędzona niewiadomo czym.

    Pozdr. Ala                   Lepiej zaliczać się do niektórych niż do wszystkich

  • listopada 11, 2014 at 19:52
    4.0

    Chleb bardzo dobry! Szkoda, że czas wyrastania jest taaaaaki długi  tmrc_emoticons.~

  • listopada 11, 2014 at 11:47
    4.0

    Chleb jest aktualnie na etapie wyrastania.... Idzie mu to baaardzo powoli. Zobaczymy, jaki będzie efekt końcowy.

  • października 4, 2013 at 21:18
    5.0

    Fajny ten chleb. POZDRAWIAM tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.-) Smile" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/smile.png" alt="tmrc_emoticons.)" width="19" height="19"> Lidka A. tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.-D Lol" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/lol.png" alt="tmrc_emoticons.D" width="19" height="19">

    Lidka Abramowicz

  • września 30, 2013 at 05:30

    tmrc_emoticons.DAlu dzięki za podpowiedź ,ale ja maszyny nie mam,poradzę sobie .Spróbuję jeszcze raz

    Hania z Łodzi:
    Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.