Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
--
--
Poziom
--
- TM 31
opublikowany: 24/02/11
zmieniono dnia: 29/11/11
Składniki
- 180 gr. pszenicy + szczypta kminku
- 2,5 Mt dobrze ciepłej wody
- po 2 łyżki płatków owsianych, siemienia lnianego , pestek z dyni , słonecznika
- 2-3 łyżek oleju
- 1 łyżeczka soli
- 420 gr. mąki krupczatki lub 400 gr. mąki pszennej
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Pszenice i kminek zmielić 20 sek. poz. 10 turbo
Dodać pozostałe składnik i ustawić czas 1,5 minuty, poz."Ciasto"
uformować 10 bułek, posmarować jajkiem posypać makiem i sezamem
Jeżeli nie damy siemienia lnianego bułki będą lżejsze i jaśniejsze.
Mozna zmniejszyć ilość pszenicy np. 70gr. ale wtedy należy dać 30gr. mąki
więcej tak aby stanowiło 500gr (mąka + pszenica)
Piec w rozgrzanym piekarniku czas 15- 20 minut temp. 210 c
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Brakuje drożdży bądź zakwasu...
Na moje oko na tą ilość mąki dałbym ok. 15g drożdzy piekarskich (7-8g instant).
Po wyrobieniu ciasta warto było by je zostawić na pół godzinki do wyrośnięcia, a po uformowaniu bułek na dodatkowe 30 min do napuszenia...
Można również polecieć na rympał, tak jak na prezentacji tzn. dać 50g drożdży i piec od razu po wyrobieniu ciasta. Tej metody jednak nie polecam, gdyż bułki wychodzą bardzo zbite i po schłodzeniu, na drugi dzień są niesmaczne.