thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
1h 30min
Czas całkowity
1h 50min
porcja/porcje/porcji
12 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
  • TM 5
opublikowany: 23/10/16
zmieniono dnia: 23/10/16

Składniki

BUŁECZKI MAŚLANE Z NADZIENIEM

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 g mleka 3,2%
  • 50 g świeżych pokruszonych drożdży
  • 2 żółtka
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • aromat waniliowy (kilka kropel)
  • 85 g masła 82% (w kawałkach)
  • 100 g cukru
  • powidła (gęste, np. śliwkowe)
  • białko do posmarowania

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    PYSZNE BUŁECZKI MAŚLANE
  1. 1. Do dzbana termomixa włożyć cukier, cukier waniliowy, drożdże i mleko - wymieszać i podgrzać - 2min/30s/50stopni/obr.4.

    2. Dodać żółtka, miękkie roztopione ostudzone masło i mąkę - wyrobić 1min/30s/Ciasto"Ciasto" .

    Zobaczyć czy ciasto się ładnie odkleja od dzbana, jeśli nie całkowicie - dodać odrobinę mąki i ponownie wyrobić (czas ten sam).

    3. Ciasto z dzbana wyjąć i włożyć do dwa razy większej misy oprószonej mąką. Pozostawić do wyrośnięcia na 1-1.5 godziny. C iasto powinno zwiększyć swoją objętość dwukrotnie.

    4. Po wyrośnięciu rywać kawałeczki ciasta i w dłoniach wyrabiać kule, rozpłaszczać i wkładać nadzienie. Wykładać bułeczki na papier do pieczenia ułożony na drucianej blaszce.

    5. Rozgrzać piekarnik 180stopni (góra dół). Na spodzie umieścić metalową miskę z wrzątkiem.

    5. Bułeczki posmarować roztrzepanym białkiem i posypać kruszonką.



    W celu wykonania kruszonki wrzucamy 25 g mąki pszennej, 25g cukru, 25g masła do dzbana termomixa. Wymieszać 10s/obr 6. Posypka wychodzi sucha, należy uformować z niej kulę i zetrzeć na tarce przez duże otwory nad bułeczkami przed włożeniem do piekarnika. 6. Piec 18-22 minuyt, po zarumienieniu wyjąć. Podawać po ostudzeniu.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

BUŁECZKI MAŚLANE Z NADZIENIEM

Wydrukuj:

Komentarze