Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
4
porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
Przepis jest testowany
- TM 31
opublikowany: 17/11/10
zmieniono dnia: 16/04/14
Składniki
- 1 łyżeczka majeranku, suszonego
- 2 liście laurowe, suszone
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 150 g Zakwasu, na żur, gęstego
- 300 g kiełbasy, białej, parzonej, pokrojonej w plasterki
- 25 g suszonych grzybów, namoczonych i odsączonych
- 100 g żeberek wieprzowych, wędzonych
- 1000 g wody
- 30 g oleju
- 2 ząbki czosnku
- 100 g cebuli, przekrojonej na połówki
- 0,5 łyżeczki soli, plus porcja do smaku
- pieprz czarny, mielony, do smaku
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, rozdrobnić 3 s/obr. 5.
- Dodać olej, dusić 3 min/Varoma/obr. 1.
- Dodać pozostałe składniki, gotować 25 min/100ºC/obr. 1.
- Doprawić solą i pieprzem do smaku. Można też dodać świeżo wyciśnięty czosnek.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
daje podwójne składniki n 1 l wody, cały zakwas, boczek smaze na patelni, kiełbase i kartofle gotuje oddzielnie, dodaje lyzeczke konc. bulionu i na koniec smietane z chrzanem
kajadv8: mogę prosić o dokłany przepis? zagęszcza Pani jeszcze?
Wyszedł bardzo smaczny, zakwas sam zrobiłem.
Żurek zrobiłam na Wielkanoc ale dodałam 2 ziemniaki pokrojone w kostke; zamiast żeberek dałam boczek wędzony i zagęściłam mąką pszenną z odrobiną śmietany. Efekt wysmienity.Aha po przeczytaniu komentarzy boczek i kiełbaski podsmażyłam.Dziś robie drugi raz.
Gotuję Żurek z tego przepisu już po raz kolejny. Za każdym razem modyfikuję pod składniki które posiadam i smak domowników. Tym razem bez kości wedzonych; zakwas ze szklanej butelki 250 ml; kiełbasa biała mocno usmażona; chrzanu czubata łyżka ; kilka plasterkow marchewki wszystko z "Obroty wsteczne"
paka32: Varoma to ten przycisk nad przyciskiem 100 stopnii . Jest to taka wyższa temperatura np do robienia na parze lub podsmażania itp
verbatim:Bardzo proszę o odpowiedz jestem świeżakiem od soboty i proszę wytłumaczyć mi co to znaczy /Varoma ?
dziś zrobiłem wyszedł wspaniały
Doprawilam mocniej i wiecej zakwasu dalam, bo tak lubimy, ale poza tym bardzo smaczny
troche za malo kwasny,ja dodalam łyżkę chrzanu i zagęściłam mąką
Are you sure to delete this comment ?