![thumbnail image 1](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/7gt49qvj-8b983-831406-f60be-lvjj86qp/59fa4a47-65eb-480c-a823-50a2d055aeef/main/zupa-zacierkowa.jpg)
Składniki
Zupa zacierkowa
- 400 g marchwi
- 100 g korzenia pietruszki
- 60 g selera
- 130 g cebuli
- 700 g ziemniaków
- 120 g mąki pszennej
- 50 g wody
- 1 łyżki bulion drobiowy
- 2 łyżeczek przyprawa uniwersalna
- 1 łyżki masło klarowane
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do naczynia włożyć cebulę pokroją na ćwiartki, 5s/obr 5 ,zgarnąć ze ścianek naczynia ,w razie potrzeby ponownie rozdrobnić (ma być drobniutko posiekana) Przełożyć do miseczki
Do naczynia miksującego włożyć 3-4 marchewki pokrojone na kawałki,pół dużej pietruszki pokrojonej na kawałki i kawałek selera ,rozdrobnić 10s/obr 4.5
Wlać do naczynia 1200 g wody
Dodać łyżkę bulionu
Dodać 2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej TM
"Podgrzewanie" Gotować 25 min/100°/
"Obroty wsteczne" /obr 1
"Podgrzewanie"
W międzyczasie obrać i pokroić na kawałki kilka ziemniaków ,dodać do wywaru
Do miseczki wsypać mąkę, zalać gorącą wodą, początkowo wymieszać łyżką, a potem zagnieść elastyczne ciasto. Zrobić zacierki, skubać kciukiem i palcem wskazującym ,a potem zacierać palcami ,w międzyczasie przesypywać gotowe już zacierki mąką, żeby się nie posklejały
Na patelni rozgrzać łyżkę masła klarowanego, dodać wcześniej rozdrobnioną cebulę i mocno przesmażyć
Gdy ziemniaki są już prawie miękkie dodać zacierki I przesmażoną cebulę, gotować 3min/100°/
"Obroty wsteczne" obr 1
W razie potrzeby dosolić wg własnego smaku
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
Przepis jest tworzony dla
TM 21
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Are you sure to delete this comment ?