Składniki
na zupę
- 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej wykonanejw TM
- 1 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki bulionu warzywnego wykonanego w TM lub 1,5-2 kostki rosołowej
- 3 łyżki sosu sojowego
- 40 g cebuli przekrojonej na połówki
- 20 g selera pokrojonego na kawałki
- 40 g pietruszki pokrojonej na kawałki
- 160 g Marchewki pokrojonej na kawałki
- 250 g ziemniaków pokrojonych na kawałki
- 20 g oliwy
- 3 ząbki czosnku, przekrojone
- 300 g liści mrożonego szpinaku, może być brykiet
- 4 ugotowane jajka pokrojone w kostkę
- 80 g śmietany (ja mialam 10 % tuszczu)
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Koszyczek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do naczynia wlać oliwę dodać czosnek, rozdrobnić 5 s/ obr. 5. Dusić 1,5 min/ var./ obr. 2.
Dodać lekko rozmrożony szpinak (pognieść wczesniej łyżką, żeby nie było dużych zamrożonych kawałków), rozdrobnić 7s/ obr. 6.
Dodać 2 łyżki sosu sojowego oraz 1 łyżeczkę bulionu warzywnego wyk. w TM. Dusić 10 min./ var./ obr. 2. Najpierw przykryć miarką, po 5 minutach zdjąć miarkę i przykryć koszyczkiem. Zmielić 5s / obr.5. Przełożyć do innego naczynia.
W naczyniu umieścić pietruszkę cebulę i seler. Rozdrobnić 5s/ obr. 6. Dodac marchew i ziemniaki, rozdrobnić 3s/ obr. 5. Dodać 1 łyżeczkę bulionu warzywnego wykonanego w TM oraz jedną łyżeczkę przyprawy uniwersalnej ora 1000g wody. Gotować 20 min/ 100*/ "Obroty wsteczne" ]/ obr.1.
Dodać podduszony szpinak, 1 łyżkę sosu sojowego oraz 1 łyżeczkę soli. Dopełnić wodą do 2 litrów pojemności. Gotować 15 min/ 100*/ "Obroty wsteczne" / obr. 1.
Dodać śmietanę, wymieszać 30 s. /"Obroty wsteczne" / obr. 3. Przelać do innego naczynia i połączyć z pokrojonymi w kostkę jajkami. Można udekorować na talerzu kleksem śmietany.
zupy szpinakowej
Porady
IIość soli można regulować według upodobania.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Ugotowałam dziś zupę. Bardzo dobra. Dodałam słodkiej śmietanki 12 %. Po ugotowaniu - na wierzch zupy położyłam pokrojonego w paseczki wędzonego łososia. Pyszne, polecam.
Dzień dobry. Czy śmietana ma być słodka czy kwaśna z kubka ?
Zupka bardzo dobra. Zjadłem ponad połowę (litr!). Nie siekałem ziemniaków, wolę większe kawałki, ale to rzecz gustu
Pychotka!!!!!
Zupa wyszła super, tylko, że robiłam ze świeżego szpinaku w TM5. Prosta i nie wymaga dużo stania w kuchni. Pyszna!
Dzisiaj zrobiłam ze świeżego szpinaku i śmietanę wymieszalam pół na pół z jogurtem greckim. Jeszcze lepsza!!!! Pyyyysznaaaaaaaa!!!!
To a bardzo się ciesze ze się udała
Meg
Doskonały smak i konsystencja. Bez żadnych poprawek zrobiona w TM5
Dziękuję bardzo
Nigdy nie miałam problemu z przypaleniem naczynia. Warzyw sie niw dusi tylko sam szpinak. Mroźony szpinak raczej zawiera sporo wody i przeważnie jest problem żeby go dobrze odparowac niż żeby się przypalil jeśli problem się powtórzy proponuje dolać wody do szpinaku. Może to zależy od producenta.
Meg