Składniki
na zupę
- 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej wykonanejw TM
- 1 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki bulionu warzywnego wykonanego w TM lub 1,5-2 kostki rosołowej
- 3 łyżki sosu sojowego
- 40 g cebuli przekrojonej na połówki
- 20 g selera pokrojonego na kawałki
- 40 g pietruszki pokrojonej na kawałki
- 160 g Marchewki pokrojonej na kawałki
- 250 g ziemniaków pokrojonych na kawałki
- 20 g oliwy
- 3 ząbki czosnku, przekrojone
- 300 g liści mrożonego szpinaku, może być brykiet
- 4 ugotowane jajka pokrojone w kostkę
- 80 g śmietany (ja mialam 10 % tuszczu)
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Koszyczek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do naczynia wlać oliwę dodać czosnek, rozdrobnić 5 s/ obr. 5. Dusić 1,5 min/ var./ obr. 2.
Dodać lekko rozmrożony szpinak (pognieść wczesniej łyżką, żeby nie było dużych zamrożonych kawałków), rozdrobnić 7s/ obr. 6.
Dodać 2 łyżki sosu sojowego oraz 1 łyżeczkę bulionu warzywnego wyk. w TM. Dusić 10 min./ var./ obr. 2. Najpierw przykryć miarką, po 5 minutach zdjąć miarkę i przykryć koszyczkiem. Zmielić 5s / obr.5. Przełożyć do innego naczynia.
W naczyniu umieścić pietruszkę cebulę i seler. Rozdrobnić 5s/ obr. 6. Dodac marchew i ziemniaki, rozdrobnić 3s/ obr. 5. Dodać 1 łyżeczkę bulionu warzywnego wykonanego w TM oraz jedną łyżeczkę przyprawy uniwersalnej ora 1000g wody. Gotować 20 min/ 100*/ "Obroty wsteczne" ]/ obr.1.
Dodać podduszony szpinak, 1 łyżkę sosu sojowego oraz 1 łyżeczkę soli. Dopełnić wodą do 2 litrów pojemności. Gotować 15 min/ 100*/ "Obroty wsteczne" / obr. 1.
Dodać śmietanę, wymieszać 30 s. /"Obroty wsteczne" / obr. 3. Przelać do innego naczynia i połączyć z pokrojonymi w kostkę jajkami. Można udekorować na talerzu kleksem śmietany.
zupy szpinakowej
Porady
IIość soli można regulować według upodobania.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Ugotowałam dziś zupę. Bardzo dobra. Dodałam słodkiej śmietanki 12 %. Po ugotowaniu - na wierzch zupy położyłam pokrojonego w paseczki wędzonego łososia. Pyszne, polecam.
Dzień dobry. Czy śmietana ma być słodka czy kwaśna z kubka ?
Zupka bardzo dobra. Zjadłem ponad połowę (litr!). Nie siekałem ziemniaków, wolę większe kawałki, ale to rzecz gustu
Pychotka!!!!!
Zupa wyszła super, tylko, że robiłam ze świeżego szpinaku w TM5. Prosta i nie wymaga dużo stania w kuchni. Pyszna!
Dzisiaj zrobiłam ze świeżego szpinaku i śmietanę wymieszalam pół na pół z jogurtem greckim. Jeszcze lepsza!!!! Pyyyysznaaaaaaaa!!!!
To a bardzo się ciesze ze się udała
Meg
Doskonały smak i konsystencja. Bez żadnych poprawek zrobiona w TM5
Dziękuję bardzo
Nigdy nie miałam problemu z przypaleniem naczynia. Warzyw sie niw dusi tylko sam szpinak. Mroźony szpinak raczej zawiera sporo wody i przeważnie jest problem żeby go dobrze odparowac niż żeby się przypalil jeśli problem się powtórzy proponuje dolać wody do szpinaku. Może to zależy od producenta.
Meg
Are you sure to delete this comment ?