thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
50min
Czas całkowity
50min
porcja/porcje/porcji
5 porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni
  • TM 31
przez Meg
opublikowany: 09/19/13
zmieniono dnia: 09/19/13

Składniki

na zupę

  • 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej wykonanejw TM
  • 1 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki bulionu warzywnego wykonanego w TM lub 1,5-2 kostki rosołowej
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 40 g cebuli przekrojonej na połówki
  • 20 g selera pokrojonego na kawałki
  • 40 g pietruszki pokrojonej na kawałki
  • 160 g Marchewki pokrojonej na kawałki
  • 250 g ziemniaków pokrojonych na kawałki
  • 20 g oliwy
  • 3 ząbki czosnku, przekrojone
  • 300 g liści mrożonego szpinaku, może być brykiet
  • 4 ugotowane jajka pokrojone w kostkę
  • 80 g śmietany (ja mialam 10 % tuszczu)

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Koszyczek
    Koszyczek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    zupy szpinakowej
  1. Do naczynia wlać oliwę dodać czosnek, rozdrobnić 5 s/ obr. 5. Dusić 1,5 min/ var./ obr. 2.

  2. Dodać lekko rozmrożony szpinak (pognieść wczesniej łyżką, żeby nie było dużych zamrożonych kawałków), rozdrobnić 7s/ obr. 6.

  3. Dodać 2 łyżki sosu sojowego oraz 1 łyżeczkę bulionu warzywnego wyk. w TM. Dusić 10 min./ var./ obr. 2. Najpierw przykryć miarką, po 5 minutach zdjąć miarkę i przykryć koszyczkiem. Zmielić 5s / obr.5. Przełożyć do innego naczynia.

  4. W naczyniu umieścić pietruszkę cebulę i seler. Rozdrobnić 5s/ obr. 6. Dodac marchew i ziemniaki, rozdrobnić 3s/ obr. 5. Dodać 1 łyżeczkę bulionu warzywnego wykonanego w TM oraz jedną łyżeczkę przyprawy uniwersalnej ora 1000g wody. Gotować 20 min/ 100*/ Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" ]/ obr.1.

  5. Dodać podduszony szpinak, 1 łyżkę sosu sojowego oraz 1 łyżeczkę soli. Dopełnić wodą do 2 litrów pojemności. Gotować 15 min/ 100*/ Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" / obr. 1.

  6. Dodać śmietanę, wymieszać 30 s. /Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" / obr. 3. Przelać do innego naczynia i połączyć z pokrojonymi w kostkę jajkami. Można udekorować na talerzu kleksem śmietany.

Porady

IIość soli można regulować według upodobania.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Zupa szpinakowa

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?