thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
45min
Czas całkowity
45min
porcja/porcje/porcji
0 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

Zupa buraczkowa z botwiną

Co potrzebujemy

  • 2 pęczki botwiny
  • 3 marchewki
  • 1 Pęczek kopru
  • 1200 ml wody
  • 2 kostki warzywne lub dwie łyżeczki koncentratu warzywnego TM
  • 2 ziemniaki, opcjonalnie
  • 1 łyżka masła
  • 3 jajka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 1 cytryna
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki śmietany 30%

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Koszyczek
    Koszyczek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    No to zaczynamy
  1. 1. Buraczki i marchewkę umyć, obrać i pociąć w nie za grube plasterki.
    2. Do naczynia miksującego wlać wodę dodać buraczki, marchewkę 2 kostki warzywne oraz pieprz. Gotować 15 min 100 s 1,5 obr wsteczne.
    2a. W międzyczasie pokroić koper, pokroić liście botwiny(łodygi na kawałki ok 1 cm liście w poprzek na 1 cm kawałki), ugotować 2 jajka na twardo.
    3.Dodać pokrojoną botwinę i sól 10 min 90 s ob 1 wsteczne. Zamiast miarki TM wstawić koszyczek.
    3a. W międzyczasie wycisnąc sok z cytryny. Przygotować zagęstnik -> do miseczki wbić jajko dodać dwie łyżki śmietany i łyżkę mąki, dokładnie ze sobą wymieszać tak aby nie było grudek najlepiej trzepaczką.
    3b. Jeśli ktoś lubi bardziej treściwą zupę(i bardziej kaloryczną tmrc_emoticons.D) w punkcie 2 dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki.
    4. Dodać pocięty koper ustawić 5 min 90 s obr 1 wsteczne kiedy TM wskoczy na obroty dodać zagęstnik i odrazu energicznie mieszać kopystką kilka sekund w przeciwną stronę jeśli zrobimy to za póżno będziemy mieli kluseczki tmrc_emoticons.). Dodać masło i sok z cytryny.
    4a. Ugotowane jajka obrać i pokroić w ćwiartki
    5. Podawać z pokrojonymi jajkami.
    Smacznego tmrc_emoticons.)

Porady

Na zimno zmakuje również rewelacyjnie jako chłodnik tmrc_emoticons.)

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Zupa buraczkowa z botwiną

Wydrukuj:

Komentarze