thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 3
thumbnail image 1 thumbnail image 2 thumbnail image 3
Czas przygotowania
1h 0min
Czas całkowity
1h 0min
porcja/porcje/porcji
6 porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni
  • TM 5
opublikowany: 01/13/19
zmieniono dnia: 01/13/19

Składniki

ŻUREK NA MAŚLANCE

  • 2000 g maślanki
  • 400 g ziemniaki, obrane
  • 350 g biała kiełbasa, parzona
  • 150 g boczek parzony, wędzony
  • 200 gramów śmietana, min. 30% tłuszczu
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 liści liść laurowy, suszony
  • 6 kulek ziele angielskie
  • 4 g majeranek, suszony
  • 3 jajka
  • sól, pieprz, przyprawa uniwersalna, do smaku

ZASMAŻKA

  • 40 g mąka
  • 40 g masło

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Varoma
    Varoma
    kup teraz
  • Koszyczek
    Koszyczek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Żurek
  1. 1. Do naczynia miksujacego wlewamy maślankę 15min/100C/Mieszanie"Mieszanie"
    2. Kieubasę i boczek pokroić w kostkę 1cmx1cm włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180C w żaroodpornym naczyniu na 20min.
    3. Maślankę przecedzić przez gazę, serwatkę odstawić a twarożek który zostanie oddzielony od serwatki można wykorzystac do innego przepisu.
    4. Ziemniaki kroimy w kostkę 1cmx1cm.
    5. Do naczynia miksującego wlewamy wodę do zakrycia noża, wkładamy koszyczek z ziemniakami. Na dolnej części Varomy układamy jajka 22min./VAROMA/obr.1
    6. Ugotowane ziemniaki i jajka odkładamy na bok.
    7. W naczyniu miksującym robimy zasmażkę - przepis KULINARNE ABC str.45 ( masło3min./100C/obr.1 dodajemy mąkę, gotować 3 min./100C/obr.1)
    8. Do zasmazki wlać 100g serwatki miksować 1min./obr.6
    9. Dodajemy pozostałą serwatkę, zmieniaki, kieubasę ,boczek przeciśniety czosnek, liście laurowe, ziele ang., śmietanę oraz majeranek. 20min/100C/Obroty wsteczne"Obroty wsteczne"
    10. Zupe doprawic do samku, przyprawą uniwersalną, sola oraz pieprzem.
    11. Podawać każdą porcję z 1/2 jajka.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

ŻUREK NA MAŚLANCE

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy
Are you sure to delete this comment ?

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: