thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
1h 35min
Czas całkowity
1h 35min
porcja/porcje/porcji
6 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

ZUPA GULASZOWA

  • 2 płaskie łyżki Papryki słodkiej
  • 1 płaskiej łyżeczki papryki ostrej
  • 1,5 łyżeczki kminku mielonego
  • 1 płaskiej łyżeczki majeranku suszonego
  • 500 g mięsa wołowego, gulaszowego, pokrojonego na 2-3 cm kawałki
  • 40 g smalcu, wieprzowego
  • 30 g koncentratu pomidorowego
  • 400 g krojonych pomidorów z puszki
  • 700 g wody
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1,5 łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 czubate łyżeczki koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
  • 2-3 liście laurowe
  • 2-3 ziarenka ziela angielskiego
  • 160-180 g ziemniaków, pokrojonych w 2 cm kostkę
  • 160-180 g papryki zielonej, pokrojonej w paski o dł. 4 cm
  • 160-180 g papryki czerwonej, pokrojonej w paski o dł. 4 cm
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 g cebuli, pokrojonej w ćwiartki

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
  • Naczynie termiczne
    Naczynie termiczne
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1.  Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, rozdrobnić 4s/obr.5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.

  2.  Dodać paprykę słodką, paprykę ostrą, kminek, majeranek i smalec, dusić bez założonej miarki 4min/120'C/obr.1.

  3.  Dodać mięso i koncentrat pomidorowy, dusić 10min/120'C/Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" /obr.Mieszanie"Mieszanie" .

  4.  Dodać pomidory, wodę, sól, pieprz, koncentrat bulionu mięsnego, liście laurowe i ziele angielskie, gotować 35min/100'C/Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" /obr.Mieszanie"Mieszanie" .

  5.  Dodać ziemniaki, gotować 10min/100'C/Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" /obr.1.

  6.  Dodać paprykę zieloną i paprykę czerwoną, gotować 8min/100'C/Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" /obr.1.

Porady

Podawać na ciepło.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

ZUPA GULASZOWA

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?