- TM 5
Składniki
ZUPA GULASZOWA
- 2 płaskie łyżki Papryki słodkiej
- 1 płaskiej łyżeczki papryki ostrej
- 1,5 łyżeczki kminku mielonego
- 1 płaskiej łyżeczki majeranku suszonego
- 500 g mięsa wołowego, gulaszowego, pokrojonego na 2-3 cm kawałki
- 40 g smalcu, wieprzowego
- 30 g koncentratu pomidorowego
- 400 g krojonych pomidorów z puszki
- 700 g wody
- 1,5 łyżeczki soli
- 1,5 łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1 czubate łyżeczki koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
- 2-3 liście laurowe
- 2-3 ziarenka ziela angielskiego
- 160-180 g ziemniaków, pokrojonych w 2 cm kostkę
- 160-180 g papryki zielonej, pokrojonej w paski o dł. 4 cm
- 160-180 g papryki czerwonej, pokrojonej w paski o dł. 4 cm
- 2 ząbki czosnku
- 200 g cebuli, pokrojonej w ćwiartki
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
-
Naczynie termiczne
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, rozdrobnić 4s/obr.5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
Dodać paprykę słodką, paprykę ostrą, kminek, majeranek i smalec, dusić bez założonej miarki 4min/120'C/obr.1.
Dodać mięso i koncentrat pomidorowy, dusić 10min/120'C/"Obroty wsteczne" /obr."Mieszanie" .
Dodać pomidory, wodę, sól, pieprz, koncentrat bulionu mięsnego, liście laurowe i ziele angielskie, gotować 35min/100'C/"Obroty wsteczne" /obr."Mieszanie" .
Dodać ziemniaki, gotować 10min/100'C/"Obroty wsteczne" /obr.1.
Dodać paprykę zieloną i paprykę czerwoną, gotować 8min/100'C/"Obroty wsteczne" /obr.1.
Porady
Podawać na ciepło.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Pasuje podać jaź chlebkiem z ziołami?
Bardzo dobra tylko mniej ostrych przypraw
Świetna zupa
Super
Zupa świetna. Oczywiście należy ograniczyć ilość pikantnych przypraw dla dzieci. Ponieważ ja jestem z tych co na wiecznej diecie, żeby wpisała się w mój jadłospis, zamieniłam smalec na 5g oliwy i mięso na indyka. Z czystym sumieniem polecam
Pyszna, pyszna. Dołożyłam tylko 4minuty więcej na 130st C bo mialam ziemniaki twarde.
Smak ok. Za mało ziemniaków jak na zupę to raz a dwa wołowina żeby była smaczna i miękka musi być długo gotowana a więc polecam robić z innym mięsem. Ja jeszcze musiałam gotować dodatkowo 40 minut
Bardzo dobra zupka👍🏻
Zupa b.b. dobra
Pieprz jeden i drugi ograniczyłam ale dodałam niecałą łyżeczkę cukru (dla zrównoważenia smaku koncentratu pomidorowego) i rzeczywiście ZUPA Nr 1.
REWELACJA !! Smakuje jak prawdziwa węgierska zupa gulaszowa. Dla dzieci można pozbyć się ostrej papryki i pieprzu. Po przygotowaniu można dodawać ostre przyprawy wedle uznania.
DObra, sycąca zupa. Dla mnie za ostra, więc dodaję mniej ostrych przypraw. Za to więcej mięsa, więcej papryki kolorowej