- TM 5
Składniki
ZUPA CALDO VERDE
- 250 g kapusty włoskiej
- 300 g ziemniaków, pokrojonych na kawałki
- 200 g cebuli, pokrojonej w ćwiartki
- 2 ząbki czosnku
- 1000 g wody
- 2 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki czarnego pieprzu, mielonego
- 1 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego wykonanego w TM lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l wody)
- 60 g kiełbasy chorizo, pikantnej, pokrojonej w plastry
- 50 g oliwy z oliwek
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Varoma
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Liście kapusty porwać na średniej wielkości kawałki, włożyć je do naczynia miksującego, rozdrobnić przy pomocy kopystki 3s/obr.4. Rozdrobnioną kapustę umieścić na dolnej części przystawki Varoma, odstawić.
Do naczynia miksującego włożyć ziemniaki, cebulę, czosnek, wlać wodę, dodać sól, pieprz i koncentrat bulionu. Nałożyć przystawkę Varoma, gotować 25min/Varoma/obr.1.
Odstawić przystawkę Varoma, na pokrywę naczynia miksującego nałożyć miarkę, zawartość naczynia zmiksować 1min/obr.1-7, stopniowo zwiększając obroty.
Przez otwór w pokrywie dodać kapustę, kiełbasę chorizo i oliwę, dusić 2min/100'C/"Obroty wsteczne" /obr1.
Porady
Doprawić według uznania. Podawać na ciepło.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Jeszcze do przepisu dodać garść liści jarmużu i wtedy bedzie caldo verde
Przepyszna. Niesamowita
Pychota tylko dałem całe pęto kiełbachy z kabana dla lepszej wyrazistości
chciałam spróbować, ale to nie jest mój smak
Dołączam się do poprzednich komentarzy. Zupka smakuje wyśmienicie. Zwiększyłam jedynie ilość koncentratu bulionu warzywnego do 2 łyżeczek
Fajna i smaczna zupka. Z połowy mąż zrobił krem i wg niego dużo lepiej czuć chorizo
Wczoraj robiłam, pyszna!
Bardzo dobra zupa ! Ja posypałam tartym parmezanem, a zamiast soli dodałam 2 łyżki sosu sojowego. Poloecam
Pyszne. Chciałam coś nowego spróbować i przepis mnie nie zawiódł.