thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
1h 0min
Czas całkowity
1h 0min
porcja/porcje/porcji
4 osoba/osoby
Poziom
Łatwy
  • TM 31
opublikowany: 17/09/13
zmieniono dnia: 04/07/14

Składniki

Zupa:

  • 35 g przecieru pomidorowego
  • 30 g masła lub margaryny
  • 1 kostka rosołowa
  • 1000 g wody
  • 1 łyżka mięty suszonej
  • 1 łyżeczka tureckiej ostrej papryki w płatkach tzw. pul biber
  • 15 g przepłukanej kaszy bulgur
  • 20 g przepłukanego ryżu
  • sól, opcjonalnie
  • 1 szczypta czarnego pieprzu
  • 150 g przepłukanej czerwonej soczewicy
  • 150 g cebuli
  • sok z cytryny, opcjonalnie

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Zupa
  1. Wrzucić obraną, pokrojoną na ćwiartki cebulę, 3 sek , obrót 6. Kopystką zgarnąć cebulę na dół naczynia i powtórzyć tak jeszcze 2 razy. Odłożyć na osobny talerz. Bez mycia naczynia, wrzucić do niego soczewicę i ryż. Dodać przecier pomidorowy, wodę, kostkę rosołową i pieprz. Gotować 30 minut, 100 stopni, obrót 2.Dodać kaszę bulgur, gotować 10 minut, 100 stopni, obrót 2. W między czasie wrzucić masło z cebulą na patelnię i podsmażyć ok 8 minut, następnie dodać paprykę w płatkach i miętę, smażyć kolejne 2 minuty mieszając.Dodać zawartość patelni do naczynia, gotować 10 minut, 100 stopni, obrót 2. Ewentualnie dodać wody, jeżeli zupa jest zbyt gęsta, dosolić do smaku.Zmiksować 10 sekund, obrót 8.Wylać na talerz, skropić sokiem z cytryny, zamieszać.

Porady

Papryka i mięta nadają zupie charakterystyczny smak, należy uważać aby nie dodać tych przypraw zbyt dużo.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Turecka zupa Ezogelin

Wydrukuj:

Komentarze