Składniki
napój
- 375 g jogurtu naturalnego, bałkańskiego / greckiego
- pół łyżeczki soli
- 65 g wody niegazowanej
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Zmiksować wszystkie składniki 30sekund, obrót 9.Ayran to popularny turecki jogurt na słono. Podaje się go na zimno. Idealnie nadaje się do spożywania wraz z daniami głównymi, w tym przede wszystkim z mięsem, a także między posiłkami. Doceniany jest przede wszystkim latem, a wszystko dzięki temu, że znakomicie gasi pragnienie. Pozwala na znakomite orzeźwienie nawet podczas najbardziej upalnych dni.
Ayran - turecki napój jogurtowy
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Turecki ayran nie jest taki gęsty. To nie nasza maslanka czy kefir. Proporcje to 1/3 jogurtu czasami nawet mniej na porcje wody.
W Turcji nie dodaje się mięty do ayranu. Z tego co wiem, w Iranie dodają.
jeszcze dodatek mięty
Napewno spróbuję, brzmi ciekawie.
lilly20
Brzmi ciekawie, kuchnia turecka jest świetna wiec na pewno wypróbuję
Alicj@
Are you sure to delete this comment ?