Składniki
składniki
- 250 g suchego grochu
- 1200 g wody
- 250 g włoszczyzny, (marchewki, selera, pietruszki i pora) pokrojonej w kawałki
- 100 g cebuli, przekrojonej na połówki
- 100 g wędzonego boczku, pokrojonego na kawałki
- 1 kostki Bulionu warzywnego
- 400 g ziemniaków obranych, pokrojonych w kostkę
- 250 g wędzonej kiełbasy, pokrojonej w plastry
- 1 łyżeczki soli
- 2 szczypty białego pieprzu
- 1-2 łyżeczki majeranku
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. Groch namoczyć na ok. 10 godz. w 600 g zimnej wody
2. Do naczynia miksującego włożyć włoszczyznę i cebulę, rozdrobnić 3 s/obr. 5, przełożyć do innego naczynia
3. Do naczynia miksującego włożyć boczek, rozdrobnić 5 s/obr.8, poddusić bez miarki MT 2 min/Varoma/obr. 2
4. Dodać rozdrobnioną włoszczyznę, następnie dusić 2 min/Varoma/"Obroty wsteczne" /obr. 2
5. Dodać groch wraz z wodą, w której się moczył, dodać 600 g wody, dodać kostkę bulionu, gotować 40 min/100st.C/"Obroty wsteczne" /obr. 1
6. Dodać ziemniaki, kiełbasę i przyprawy i gotować ok. 30 min/100st.C/"Obroty wsteczne" /obr. 1
Porady
Czas gotowania zależy od rodzaju wybranego grochu. Należy przestrzegać czasu podanego na opakowaniu.
Aby potrawa była mniej kaloryczna, boczek można zastąpić chudą szynką, pokrojoną w kostkę.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Pyszna zupka, tylko ja bym krócej gotowała, bo trochę się rozgotowały warzywa, polecam dodać odrobinę papryki ostrej do warzyw, a boczek miksować na mniejszych obrotach np.5, 6 bo za bardzo się rozdrobnił a ja lubię te kawałki boczku w zupie, zupa tradycyjna grochówka, przepis polecam, bardzo dobry