Ten przepis nie posiada zdjęcia
Czas przygotowania
1h 20min
Czas całkowity
1h 20min
porcja/porcje/porcji
4 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

składniki

  • 250 g suchego grochu
  • 1200 g wody
  • 250 g włoszczyzny, (marchewki, selera, pietruszki i pora) pokrojonej w kawałki
  • 100 g cebuli, przekrojonej na połówki
  • 100 g wędzonego boczku, pokrojonego na kawałki
  • 1 kostki Bulionu warzywnego
  • 400 g ziemniaków obranych, pokrojonych w kostkę
  • 250 g wędzonej kiełbasy, pokrojonej w plastry
  • 1 łyżeczki soli
  • 2 szczypty białego pieprzu
  • 1-2 łyżeczki majeranku

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. 1. Groch namoczyć na ok. 10 godz. w 600 g zimnej wody

  2. 2. Do naczynia miksującego włożyć włoszczyznę i cebulę, rozdrobnić 3 s/obr. 5, przełożyć do innego naczynia

  3. 3. Do naczynia miksującego włożyć boczek, rozdrobnić 5 s/obr.8, poddusić bez miarki MT 2 min/Varoma/obr. 2

  4. 4. Dodać rozdrobnioną włoszczyznę, następnie dusić 2 min/Varoma/Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" /obr. 2

  5. 5. Dodać groch wraz z wodą, w której się moczył, dodać 600 g wody, dodać kostkę bulionu, gotować 40 min/100st.C/Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" /obr. 1

  6. 6. Dodać ziemniaki, kiełbasę i przyprawy i gotować ok. 30 min/100st.C/Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" /obr. 1

Porady

Czas gotowania zależy od rodzaju wybranego grochu. Należy przestrzegać czasu podanego na opakowaniu.

Aby potrawa była mniej kaloryczna, boczek można zastąpić chudą szynką, pokrojoną w kostkę.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Grochówka

Wydrukuj:

Komentarze

  • listopada 23, 2016 at 08:32

    Pyszna zupka, tylko ja bym krócej gotowała, bo trochę się rozgotowały warzywa, polecam dodać odrobinę papryki ostrej do warzyw, a boczek miksować na mniejszych obrotach np.5, 6 bo za bardzo się rozdrobnił a ja lubię te kawałki boczku w zupie, zupa tradycyjna grochówka, przepis polecam, bardzo dobry

Are you sure to delete this comment ?