Czas przygotowania
50min
Czas całkowity
50min
porcja/porcje/porcji
6
porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
- TM 5
opublikowany: 09/12/14
zmieniono dnia: 01/09/17
Składniki
- 1/2 łyżeczki soli
- 2-3 szczypty pieprzu czarnego mielonego
- 2-3 łyżeczki octu
- 2-3 łyżeczki cukru, opcjonalnie - polecam dodać
- 120 gramów śmietany 12%lub 18%, opcjonalnie - śmietana 30% (mniej dietetyczne)
- 80 gramów cebuli, opcjonalnie - polecam dodać
- 20 gramów oliwy, opcjonalnie - polecam dodać
- 1 kostki rosołowej
- 1 ziarenko ziela angielskiego
- 1 liść laurowy
- 2-3 ząbki czosnku
- 3 łyżeczki przyprawy uniwersalnej TM
- 1000 gramów wody
- 400 gramów czerwonych buraków
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Do "Blokada naczynia miksującego" włożyć buraki pokrojone na kawalki rozdrobnić 12s/obr.4. i przełożyć do innego naczynia. Do "Blokada naczynia miksującego" włożyć cebulę i czosnek, rozdrobnić 3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
Dodać oliwę, dusić 3 min/120°C/obr. 1. - Dodać rozdrobnione buraki, wodę, przyprawę uniwersalną, ziele angielskie, liście laurowe, kostkę rosołową, sól i pieprz gotować 25 min/100°C/obr. 1.
- Dodać ocet, sok z cytryny, cukier i śmietanę, gotować 5 min/100°C/obr. 1.
- Zupę ewentualnie doprawić.
Polecam z gotowanymi gniecionymi ziemniaczkami z podsmażaną cebulką
lub
Idealny na stół wigilijny z uszkami jak kto woli
Porady
Za każdym razem nakładać na naczynie miarkę.
Idealny na stół wigilijny z uszkami lub fasolką z puszki - jak kto ma w tradycji.
Polecam również na codzień z gotowanymi i gniecionymi zmieniaczkami z podsmażaną cebulką - pycha
Przepis pochodzi Kulinarne ABC ( oprócz składników opcjonalnych) i zmniejszyłam ilość liści laurowych i ziela angielskiego, bo uważam, że 2-3 liscie i 2-3 ziarenek ziela angielskiego to za wiele na ilość litrów.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Kategorie przepisów:
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Przepyszny. Córka powiedziała że myślała, że tak idealna zupa nie istnieje, a jednak jest - chyba najlepsza recezja! (Córka bardzo wybredna 😉)👌 naprawdę bardzo smaczna, dodawałam zarówno cebulę jak i czosnek, wszystko jak w przepisie. Obłędna zupa! Dziękuję za przepis, który ląduje w ulubionych.
Witam.moje pytanie jest czy moge użyć juz buraczków ugotowanych takich co mozna kupić hermetycznie zapakowane juz ugotowane?
Bardzo smaczny.. ja dodałam jeszcze marchew selera i pietruszke i razem z buraka mi zmiksowalam
pyszyny jest
pycha
Bardzo smaczny barszcz, dodaję do ulubionych. Przyprawiam go do smaku już po ugotowaniu. Dziękuję i polecam !!!!
Bardzo smaczny barszczyk
Bardzo dobry .
Dooobry. Trzeba doprawić bo łagodny bardzo, ale wyśmienity. Ja przecedzam.
Bogna
pytanie? ,,Dodać oliwę, dusić 3 min/120°C/obr. 1.,, do czego dodac oliwe i co dusić ?
Are you sure to delete this comment ?