thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
50min
Czas całkowity
50min
porcja/porcje/porcji
6 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2-3 szczypty pieprzu czarnego mielonego
  • 2-3 łyżeczki octu
  • 2-3 łyżeczki cukru, opcjonalnie - polecam dodać
  • 120 gramów śmietany 12%lub 18%, opcjonalnie - śmietana 30% (mniej dietetyczne)
  • 80 gramów cebuli, opcjonalnie - polecam dodać
  • 20 gramów oliwy, opcjonalnie - polecam dodać
  • 1 kostki rosołowej
  • 1 ziarenko ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 3 łyżeczki przyprawy uniwersalnej TM
  • 1000 gramów wody
  • 400 gramów czerwonych buraków

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" włożyć buraki pokrojone na kawalki rozdrobnić 12s/obr.4. i przełożyć do innego naczynia. Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" włożyć cebulę i czosnek, rozdrobnić 3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.

    Dodać oliwę, dusić 3 min/120°C/obr. 1.

  2. Dodać rozdrobnione buraki, wodę, przyprawę uniwersalną, ziele angielskie, liście laurowe, kostkę rosołową, sól i pieprz gotować 25 min/100°C/obr. 1.

  3. Dodać ocet, sok z cytryny, cukier i śmietanę, gotować 5 min/100°C/obr. 1.

  4. Zupę ewentualnie doprawić.

    Polecam z gotowanymi gniecionymi ziemniaczkami z podsmażaną cebulką

    lub

    Idealny na stół wigilijny z uszkami jak kto woli tmrc_emoticons.;)

Porady

Za każdym razem nakładać na naczynie miarkę.

Idealny na stół wigilijny z uszkami lub fasolką z puszki - jak kto ma w tradycji.

Polecam również na codzień z gotowanymi i gniecionymi zmieniaczkami z podsmażaną cebulką - pycha tmrc_emoticons.) 

Przepis pochodzi Kulinarne ABC ( oprócz składników opcjonalnych) i zmniejszyłam ilość liści laurowych i ziela angielskiego, bo uważam, że 2-3 liscie i 2-3 ziarenek ziela angielskiego to za wiele na ilość litrów. 

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Barszcz czerwony zabielany

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY