- TM 6
- TM 5
- TM 31
Składniki
- 1/3 szklanki 10% octu
- 1/2 szklanki oleju
- 1 łyżka soli
- 150 gramów cukru
- 1 główka czosnku
- 1000 gramów czerwonej słodkiej papryki
- 50 gramów ostrej, świeżej papryki, 3-4 strączki
- 110 gramów koncentratu pomidorowego, można dodać więcej lub mniej
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Koszyczek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Z papryki (słodkiej i ostrej) usunąć gniazda nasienne, obrać czosnek, włożyć do naczynia miksującego i zmiksować czas 1 min., obr. poz. 9.
Dodać: cukier, sól, olej, ocet i koncentrat pomidorowy gotować ustawiając koszyczek na pokrywie naczynia miksującego czas 15 min., temp. 100 stopni C, obr. poz. 4.
Aby w sosie nie było grudek, należy po ugotowaniu nałożyć miarkę i przytrzymująć ostrożnie, ponownie zmiksować: czas ok. 1 min., obr. poz. 9
Rozlać gorący sos do wcześniej wyparzonych słoiczków, zamknąć i ustawić wieczkiem do dołu, do wystygnięcia.
Porady
Sos doskonały do kanapek, wędlin na zimno, grillowanych mięs i warzyw lub jako dodatek do sosów gulaszowych.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Sos petarda. Trzeci raz zrobiłem w ciągu miesiąca. Zdecydowanie polecam.
No, no już chyba producenci ketchupu na mnie nie zarobią. Co prawda wyszedł mi trochę zbyt ostry ( mąż lubi, ja wolę delikatniejszy ), ale po wprowadzeniu drobnych korekt będę go chętnie powtarzała.
uwielbiam ten sosik zrobione zapasy na zimę
super sos, dodalam wiecej pieprzu a mniej cukru, pychotka
Jutro chyba zrobię, wyhodowałam bowiem swoją papryczkę chilli,więc wiem co mam z nią zrobić
Super przepis. Własnie się chłodzi. Na ciepło - bardzo dobry. Dla mnie trochę za słodki, choć dodałam tylko 50 g cukru brązowego. Następnym razem nie dodam w ogóle.
Zrobiłam sosik mniejsza ilość bo jest taki prosty i szybki że jak będe miała na niego ochote to zrobie go na świerzo
Mężowi bardzo smakował, był zachwycony lecz jak dla mnie za słodki nastepnym razem zrezygnuje całkowicie z cukru i zobaczymy jak mi wtedy wyjdzie.
super sos do grilowanych warzyw i mięs
Przepis rewelacyjny. Zrobiłam już z 10 kg dla całej rodziny. Wszystkim bardzo samkuje, a teraz znajomi upominają się o słoiczki z tym sosem - teraz to już chyba przepis tylko będę dawała i niech robią sami.
Przepis bardzo fajny. Ja następnym razem będę paprykę nieco krócej mieliła