Składniki
- 6 łyżeczek cukru
- 1/2 szklanki 10% octu
- soli na czubek łyżeczki
- 1 szklanka wody
- 3-4 duże laski chrzanu
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Wszystkie składniki oprócz chrzanu zagotować i ostudzić.
Chrzan obrać, pokroić na 3-4 cm kawałki, włożyć do "Blokada naczynia miksującego" i zmiksować: obroty 6-9, czas: 1 min lub więcej - do momentu uzyskania dobrze zmielonego chrzanu. "Blokada naczynia miksującego" wyjąć wraz z pokrywą i miarką i wynieść na balkon. Tam otworzyć i przez kilka minut pozostawić, aby "odetchnął".
Chrzan zalać zalewą - tu można dodawać jej po trochu do uzyskania pożądanej konsystencji. Mieszamy na obrotach 4-5 przez kilka sekund.
Przekładamy do wyparzonych słoiczków i przechowujemy w lodówce
Smacznego
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Przepis super, ale dodałam starte jabłka i nie jest taki ostry, polecam!
Proporcje: 3 duże laski chrzanu - przed obraniem: 806 g.
Po obraniu waga: 633 g.
Na taką ilość chrzanu użyłam:
- 3/4 szklanki octu,
- 9 łyżeczek cukru,
- soli trochę więcej niż na czubek łyżeczki
- 1 1/2 szklanki wody
i wyszedł chrzan o takiej konsystencji:
Myślę, że jeszcze można byłoby dorobić zalewy, ale w sumie już jest OK
W pierwotnym przepisie celowo nie podawałam konkretnej wagi chrzanu, ponieważ każdy chrzan jest inny:
- przed obraniem może wyglądać bardzo ładnie, ale obierając okaże się, że bardzo dużo trzeba było go poodkrajać,
- jest albo bardzo soczysty, albo już trochę podeschnięty,
- ładnie się rozdrabnia, lub jest bardzo łykowaty i "suchy".
Niezależnie ile tego już rozdrobnionego chrzanu nam wyjdzie - zrobienie lub dorobienie zalewy jest bardzo szybkie, tanie i można jej zrobić dokładnie tyle ile wg każdego z nas będzie "akuratnie" zgodnie z upodobaniem naszym i domowników.
Z powyższych proporcji po zliczeniu pojemności słoiczków - wyszedł ponad litr gotowego chrzanu.
rzeczywiście bardzo dobry, chociaż zamiast cukru dałam erytrol a zamiast octu spirytusowego - ocet ryżowy. Nadal jest moc i można przy nietolerancjach pokarmowych
ilość chrzanu od 500 do 700 g
obranego, pokrojonego w kostke ok 2-3 cm - można namoczyć w misce z zimną wodą (30min - 2h)
potwierdzam, że najlepiej nakładać do słoiczków pod pochłaniaczem i w szczelnych okularach (masce do nurkowania)
Piotr1984:ja dzisiaj robiłam, miałam ok 400 g obranego chrzanu, zalewa prawie mi prawie cala ( no może 3/4), wyszły mi 4 małe słoiczki po przecierze pomidorowym Pudliszek
nie bede oryginalny i jak wielu użytkowników chciałbym uprzejmie poprosić o wskazanie konkretnej ilości (gramatury) chrzanu, aby wyrób okazał się najlepszy w smaku
(3-4 duże laski chrzanu, z uwagi na różną grubość i długość nic konkretnie nie mówi)
Jezeli ktos chciałby pomóc, z góry bardzo dziękuje na pewno w imieniu wielu użytkowników TMX, którzy chcą ten przepis wykorzystać, zwłaszcza w okresie świąt.
Hej dziewczyny,
dobry protip - miksujcie i wkładajcie chrzan do słoików pod włączonym na duże obroty okapem. Można całkowicie uniknąć płaczu.
Najlepszy ...po 2 latach stania w słoiczkach w lodówce dalej jest świetny.
chrzan super!
jak dla mnie na taka ilość chrzanu (dałam nawet więcej, bo 8 korzeni) połowa zalewy wystarcza.
ale jest to chrzan, o jaki mi chodziło.
DziękujĘ!!!
Pyszny chrzan, na Wielkanoc zrobił furore.
Nie odbyło się przy przygotowywaniu bez płaczu a w słoiczki musiał już przekładać mąż
Are you sure to delete this comment ?