thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 1 thumbnail image 2
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
0 porcja/porcje/porcji
Poziom
--
  • TM 31
przez MagdaP
opublikowany: 09/28/12
zmieniono dnia: 08/30/13

Składniki

  • 6 łyżeczek cukru
  • 1/2 szklanki 10% octu
  • soli na czubek łyżeczki
  • 1 szklanka wody
  • 3-4 duże laski chrzanu

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki oprócz chrzanu zagotować i ostudzić.

  2. Chrzan obrać, pokroić na 3-4 cm kawałki, włożyć do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego"  i zmiksować: obroty 6-9, czas: 1 min lub więcej - do momentu uzyskania dobrze zmielonego chrzanu. Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" wyjąć wraz z pokrywą i miarką i wynieść na balkon. Tam otworzyć i przez kilka minut pozostawić, aby "odetchnął".

  3. Chrzan zalać zalewą - tu można dodawać jej po trochu do uzyskania pożądanej konsystencji. Mieszamy na obrotach 4-5 przez kilka sekund.
    Przekładamy do wyparzonych słoiczków i przechowujemy w lodówce
    Smacznego

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Chrzan dziadka Władka

Wydrukuj:

Komentarze

  • grudnia 23, 2021 at 23:02

    Przepis super, ale dodałam starte jabłka i nie jest taki ostry, polecam!

  • marca 26, 2021 at 13:06

    Proporcje: 3 duże laski chrzanu - przed obraniem: 806 g.

    Chrzan przed obraniemChrzan przed obraniem

    Po obraniu waga: 633 g.
    Chrzan po obraniuChrzan po obraniu

    Na taką ilość chrzanu użyłam:

    - 3/4 szklanki octu,

    - 9 łyżeczek cukru,

    - soli trochę więcej niż na czubek łyżeczki

    - 1 1/2 szklanki wody

    i wyszedł chrzan o takiej konsystencji:
    Gotowy chrzanGotowy chrzan

    Myślę, że jeszcze można byłoby dorobić zalewy, ale w sumie już jest OK tmrc_emoticons.)
    W pierwotnym przepisie celowo nie podawałam konkretnej wagi chrzanu, ponieważ każdy chrzan jest inny:
    - przed obraniem może wyglądać bardzo ładnie, ale obierając okaże się, że bardzo dużo trzeba było go poodkrajać,
    - jest albo bardzo soczysty, albo już trochę podeschnięty,
    - ładnie się rozdrabnia, lub jest bardzo łykowaty i "suchy".
    Niezależnie ile tego już rozdrobnionego chrzanu nam wyjdzie - zrobienie lub dorobienie zalewy jest bardzo szybkie, tanie i można jej zrobić dokładnie tyle ile wg każdego z nas będzie "akuratnie" zgodnie z upodobaniem naszym i domowników.
    Z powyższych proporcji po zliczeniu pojemności słoiczków - wyszedł ponad litr gotowego chrzanu.

    chrzan w słoiczkachchrzan w słoiczkach

  • grudnia 15, 2020 at 18:07
    5.0

    rzeczywiście bardzo dobry, chociaż zamiast cukru dałam erytrol a zamiast octu spirytusowego - ocet ryżowy. Nadal jest moc i można przy nietolerancjach pokarmowych tmrc_emoticons.;)

  • kwietnia 20, 2020 at 20:53

    ilość chrzanu od 500 do 700 g

    obranego, pokrojonego w kostke ok 2-3 cm - można namoczyć w misce z zimną wodą (30min - 2h)

    potwierdzam, że najlepiej nakładać do słoiczków pod pochłaniaczem i w szczelnych okularach (masce do nurkowania) Smile

  • kwietnia 10, 2020 at 21:38

    Piotr1984:ja dzisiaj robiłam, miałam ok 400 g obranego chrzanu, zalewa prawie mi prawie cala ( no może 3/4), wyszły mi 4 małe słoiczki po przecierze pomidorowym Pudliszek

  • kwietnia 1, 2020 at 17:30

    nie bede oryginalny i jak wielu użytkowników chciałbym uprzejmie poprosić o wskazanie konkretnej ilości (gramatury) chrzanu, aby wyrób okazał się najlepszy w smaku tmrc_emoticons.)

    (3-4 duże laski chrzanu, z uwagi na różną grubość i długość nic konkretnie nie mówi)

    Jezeli ktos chciałby pomóc, z góry bardzo dziękuje na pewno w imieniu wielu użytkowników TMX, którzy chcą ten przepis wykorzystać, zwłaszcza w okresie świąt.

  • kwietnia 17, 2019 at 21:48
    5.0

    Hej dziewczyny,
    dobry protip - miksujcie i wkładajcie chrzan do słoików pod włączonym na duże obroty okapem. Można całkowicie uniknąć płaczu.

  • kwietnia 13, 2019 at 19:16
    5.0

    Najlepszy ...po 2 latach stania w słoiczkach w lodówce dalej jest świetny.

  • grudnia 22, 2018 at 06:52
    5.0

    chrzan super!
    jak dla mnie na taka ilość chrzanu (dałam nawet więcej, bo 8 korzeni) połowa zalewy wystarcza.
    ale jest to chrzan, o jaki mi chodziło.
    DziękujĘ!!!

  • maja 10, 2018 at 18:57
    5.0

    Pyszny chrzan, na Wielkanoc zrobił furore.
    Nie odbyło się przy przygotowywaniu bez płaczu a w słoiczki musiał już przekładać mąż tmrc_emoticons.D

Are you sure to delete this comment ?