Czas przygotowania
40min
Czas całkowity
1h 1min
porcja/porcje/porcji
0
porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
Składniki
- 400 gramów cukru
- 800 gramów czarnego bzu, (bez zielonych i czerwonych kulek)
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Koszyczek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Do naczynia włożyć tylko czarny bez (bez czerwonych i zielonych kulek), następnie cukier. Całość zmiksować - czas. 6 s/obr. poz 5
- Sok zagotować na pokrywę ustawiając koszyczek - czas. 20 min./temp. 100 stopni/obroty poz. 2.
W trakcie gotowania należy pilnować, aby dziurki w koszyczku nie zatkały się buzującym sokiem. W tym celu warto zdjąć na chwilę koszyczek i przepłukać go wodą. Przepłukanie wodą spowoduje bezpieczne uchodzenie pary i zapobiegnie wykipieniu soku. - Przecedzić przez sitko (z drobnymi oczkami) i rozlać do wyparzonych buteleczek, odwrócić je do góry dnem i pozostawić do ostygnięcia.
- Pozostały miąższ z pestkami przełożyć do wyparzonych słoiczków, odwrócić dnem do góry i pozostawić do ostygnięcia. Można go użyć do ciast, na kanapki itp.
Porady
- zamiast 400 g cukru można dodać do 600 g jeśli ktoś woli sok słodszy.
Sok używamy przez całą zimę do rozcieńczania z wodą lub po 1-2 łyżeczki dodajemy do herbaty.
Świetnie uodparnia i wzmacnia organizm. Pomaga usuwać toksyny z organizmu.
Bez najlepiej obiera się widelcem
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Kategorie przepisów:
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Właśnie teraz zrobiłam ten soczek i jest mega. Super na odporność i przeziębienie.
Muszę spróbować go zrobić
Pycha zapasy na zime zrobione
Super, że wam wszystkim też smakuje Przepis jest na TM31. Proporcje na TM5 mogą być spokojnie zwiększone do 1000g bzu i 500g cukru. Spieszcie się z robieniem, bo teraz jest pięknie wyczerniony bez.
bardzo dobry soczek
Włašnie zrobiłam ten soczek i jest super polecam
Bardzo dobry. Polecam na zimę.
Soczek jest przepyszn!!!!! Dziękuje za przepis
Postaram się Dziękuję za sprawdzanie przepisów i komentarze Smacznego życzę
Madzia więcej przepisów poproszę!
Are you sure to delete this comment ?