![thumbnail image 1](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/rb98q4it-96b7e-527603-cfcd2-r4yquh3t/ef9923ae-2e60-4a40-9ee6-d72ab9cffc28/main/sok-z-czarnego-bzu-koncentrat.jpg)
![thumbnail image 2](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/rb98q4it-96b7e-527603-cfcd2-r4yquh3t/145069e6-a17a-4f55-922b-fc6e21b57f50/main/sok-z-czarnego-bzu-koncentrat.jpg)
Składniki
- 400 gramów cukru
- 800 gramów czarnego bzu, (bez zielonych i czerwonych kulek)
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Koszyczek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do naczynia włożyć tylko czarny bez (bez czerwonych i zielonych kulek), następnie cukier. Całość zmiksować - czas. 6 s/obr. poz 5
Sok zagotować na pokrywę ustawiając koszyczek - czas. 20 min./temp. 100 stopni/obroty poz. 2.
W trakcie gotowania należy pilnować, aby dziurki w koszyczku nie zatkały się buzującym sokiem. W tym celu warto zdjąć na chwilę koszyczek i przepłukać go wodą. Przepłukanie wodą spowoduje bezpieczne uchodzenie pary i zapobiegnie wykipieniu soku.Przecedzić przez sitko (z drobnymi oczkami) i rozlać do wyparzonych buteleczek, odwrócić je do góry dnem i pozostawić do ostygnięcia.
Pozostały miąższ z pestkami przełożyć do wyparzonych słoiczków, odwrócić dnem do góry i pozostawić do ostygnięcia. Można go użyć do ciast, na kanapki itp.
Porady
- zamiast 400 g cukru można dodać do 600 g jeśli ktoś woli sok słodszy.
Sok używamy przez całą zimę do rozcieńczania z wodą lub po 1-2 łyżeczki dodajemy do herbaty.
Świetnie uodparnia i wzmacnia organizm. Pomaga usuwać toksyny z organizmu.
Bez najlepiej obiera się widelcem
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Właśnie teraz zrobiłam ten soczek i jest mega. Super na odporność i przeziębienie.
Muszę spróbować go zrobić
Pycha
zapasy na zime zrobione ![tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.)](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/smile.png)
Super, że wam wszystkim też smakuje
Przepis jest na TM31. Proporcje na TM5 mogą być spokojnie zwiększone do 1000g bzu i 500g cukru. Spieszcie się z robieniem, bo teraz jest pięknie wyczerniony bez.
bardzo dobry soczek
Włašnie zrobiłam ten soczek i jest super
polecam
Bardzo dobry. Polecam na zimę.
Soczek jest przepyszn!!!!! Dziękuje za przepis![tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.)](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/smile.png)
Postaram się
Dziękuję za sprawdzanie przepisów i komentarze
Smacznego życzę ![tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.)](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/smile.png)
Madzia więcej przepisów poproszę!![Love Love](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/love.png)
Are you sure to delete this comment ?