thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 1 thumbnail image 2
Czas przygotowania
40min
Czas całkowity
1h 1min
porcja/porcje/porcji
0 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

  • 400 gramów cukru
  • 800 gramów czarnego bzu, (bez zielonych i czerwonych kulek)

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Koszyczek
    Koszyczek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Do naczynia włożyć tylko czarny bez (bez czerwonych i zielonych kulek), następnie cukier. Całość zmiksować - czas. 6 s/obr. poz 5

  2. Sok zagotować na pokrywę ustawiając koszyczek - czas. 20 min./temp. 100 stopni/obroty poz. 2.
    W trakcie gotowania należy pilnować, aby dziurki w koszyczku nie zatkały się buzującym sokiem. W tym celu warto zdjąć na chwilę koszyczek i przepłukać go wodą. Przepłukanie wodą spowoduje bezpieczne uchodzenie pary i zapobiegnie wykipieniu soku.

  3. Przecedzić przez sitko (z drobnymi oczkami) i rozlać do wyparzonych buteleczek, odwrócić je do góry dnem i pozostawić do ostygnięcia.

  4. Pozostały miąższ z pestkami przełożyć do wyparzonych słoiczków, odwrócić dnem do góry i pozostawić do ostygnięcia. Można go użyć do ciast, na kanapki itp.

Porady

- zamiast 400 g cukru można dodać do 600 g jeśli ktoś woli sok słodszy.

Sok używamy przez całą zimę do rozcieńczania z wodą lub po 1-2 łyżeczki dodajemy do herbaty.

Świetnie uodparnia i wzmacnia organizm. Pomaga usuwać toksyny z organizmu.

Bez najlepiej obiera się widelcem

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Sok z czarnego bzu - koncentrat

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?