thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
0 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

  • 30 gram cukru
  • 1 laska wanilii
  • 30 gram mąki ziemniaczanej
  • 400 gram mleka
  • 250 ml słodkiej śmietany
  • 1 cukier waniliowy

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1.  Śmietanę zagotować w TM z przekrojoną wzdłuż wanilią -     czas 5min./ temp. 100 stopni / obr. poz. 2

  2.  Po zagotowaniu wyjąć wanilię,wyciągnąć miąższ i dołączyć go do śmietany.

  3.  Założyć motylek.

  4.  Do gorącej śmietany dodać mleko,mąkę i cukier - gotować  czas 2min. / temp. 100 stopni / obr. poz. 3.

  5.  Gotowe.

Porady

1. Laskę wanilii można zastąpić kilkoma kroplami aromatu waniliowego.

2. Sos podawać jako dodatek do ciast,deserów lub owoców.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 21 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 21

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

SOS WANILIOWY BEZ JAJEK

Wydrukuj:

Komentarze

  • czerwca 18, 2023 at 13:00

    A śmietanka musi być 30%?

  • kwietnia 15, 2013 at 09:42

    Pychota... u mnie dołączył do racuszków z jabłkami i bananami ;o) Pozdrawiam

    ;o)

  • kwietnia 13, 2013 at 17:42

     Love" alt=Love src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/love.png" width=19 height=19> Ja sosik (na ciepło) ostatno użyłam do wcześniejszego przepisu " Grysikowy przysmak" , można go serwować również o czym nie napisałam do klusek na parze  - jeżeli są puste w środku można do sosu dodać mak ( ja dodaje gotowy z puszki tylko bez bakali ).


     


     


     

  • kwietnia 13, 2013 at 15:55

    przepis do wypróbowania tmrc_emoticons.)  z truskawkami mniam mniam tmrc_emoticons.;)

  • kwietnia 13, 2013 at 08:53

    Cooking 7 Party Big Smile SUPER!

    GaBi


    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

  • kwietnia 12, 2013 at 19:18
    5.0

    Pycha Big Smile  Spròbuje zastapic nim bita smietane, na truskawki, zobaczymy, co powie na to mòj maz Big Smile Big Smile  No i na ciasto drozdzowe super tmrc_emoticons.;) tmrc_emoticons.;)

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni SmileSmileWink                            

  • kwietnia 12, 2013 at 17:56
    5.0

    Mmmm  tmrc_emoticons.) Mniam  tmrc_emoticons.D  Już czuję ten smak  tmrc_emoticons.)  Z gruszką gotowaną na parze  tmrc_emoticons.)   tmrc_emoticons.)  Dzięki Moniko  tmrc_emoticons.D Na pewno wypróbuję  tmrc_emoticons.)  

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

Are you sure to delete this comment ?