- TM 5
Składniki
PASTA
- 1/2 szklanki uprażonych ziaren słonecznika
- sól kamienna lub himalajska do smaku
- domowe ogórki kiszone
- koperek (u mnie ogrodowy z zamrażarki)
- opcjonalnie prażony sezam do posypania
- 1 szklanka ugotowanej fasoli, (lub fasola z puszki, odsączona)
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. Fasolę (ok. 120g) moczymy na noc, rano wylewamy wodę. Gotujemy fasolę w niewielkiej ilości wody, aż będzie miękka.
2. Do naczynia miksującego włożyć fasolę i uprażony słonecznik, wszystko zmiksować na gładką masę przy pomocy kopystki 10s/obr.10, masę zgarnąć na dno naczynia miksującego i powtórzyć czynność jeszcze 2 - 3 razy. Aby pasta była bardziej gładka można dodać niewielką ilość wody z ugotowanej fasoli (ok.20g), aż do uzyskania gładkiej masy.
3. masę doprawić solą
4. smarować chleb lub pieczywo chrupkie (np. jaglane z przepisu
//www.przepisownia.pl/chleby-bu%C5%82ki-przepisy/jaglane-pieczywo-chrupkie-na-zakwasie/501740
5. podawać z ogórkiem kiszonym, natką pietruszki lub koperkiem, posypać uprażonym sezamem
Porady
Zamiast prażonych ziaren słonecznika można dodać w tej samej ilości prażone migdały bez skórki
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Bardzo dobra, dodatek uprażonych nasion słonecznika nadaje paście smaczek prawdziwego smalcu. Cały smak rozwija się dopiero na drugi dzień, kiedy pasta jest schłodzona. Koniecznie z ogórkiem kwaszonym na kanapce, Polecam!