thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 1 thumbnail image 2
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
0 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

PASTA

  • 1/2 szklanki uprażonych ziaren słonecznika
  • sól kamienna lub himalajska do smaku
  • domowe ogórki kiszone
  • koperek (u mnie ogrodowy z zamrażarki)
  • opcjonalnie prażony sezam do posypania
  • 1 szklanka ugotowanej fasoli, (lub fasola z puszki, odsączona)

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. 1. Fasolę (ok. 120g) moczymy na noc, rano wylewamy wodę. Gotujemy fasolę w niewielkiej ilości wody, aż będzie miękka.

    2. Do naczynia miksującego włożyć fasolę i uprażony słonecznik, wszystko zmiksować na gładką masę przy pomocy kopystki 10s/obr.10, masę zgarnąć na dno naczynia miksującego i powtórzyć czynność jeszcze 2 - 3 razy. Aby pasta była bardziej gładka można  dodać niewielką ilość wody z ugotowanej fasoli (ok.20g), aż do uzyskania gładkiej masy.

    3. masę doprawić solą

    4. smarować chleb lub pieczywo chrupkie (np. jaglane z przepisu

    //www.przepisownia.pl/chleby-bu%C5%82ki-przepisy/jaglane-pieczywo-chrupkie-na-zakwasie/501740

    5. podawać z ogórkiem kiszonym, natką pietruszki lub koperkiem, posypać uprażonym sezamem

     

Porady

Zamiast prażonych ziaren słonecznika można dodać w tej samej ilości prażone migdały bez skórki

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Komentarze

  • marca 17, 2018 at 21:02
    5.0

    Bardzo dobra, dodatek uprażonych nasion słonecznika nadaje paście smaczek prawdziwego smalcu. Cały smak rozwija się dopiero na drugi dzień, kiedy pasta jest schłodzona. Koniecznie z ogórkiem kwaszonym na kanapce, Polecam!

Are you sure to delete this comment ?