Czas przygotowania
10min
Czas całkowity
10min
porcja/porcje/porcji
1
słoik/słoiki/słoików
Poziom
Łatwy
- TM 5
opublikowany: 13/07/17
zmieniono dnia: 25/07/17
Składniki
Krem orzechowo-kakaowy
- 150 g orzechów laskowych
- 100 g mleka
- 80 g brązowego cukru
- 70 g Miękkiego masła
- 2 czubate łyżki kakao
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Cukier mielimy na puder (10s/obr.9), dodajemy orzechy i ponownie całość mielimy (15s/obr.9). Dodajemy kakao, mleko i masło - mieszamy (3min/50°C/obr.2). Gotowy krem przelewamy do szklanego słoiczka i odstawiamy na 1-2 godziny do lodówki aż krem nieco zgęstnieje.
Porady
Zamiast kakao można użyć gorzkiej czekolady (50g), należy ją wtedy dodać po zmieleniu cukru i orzechów, rozdrobnić całość (10s/obr., a następnie dodać mleko z masłem i postępować zgodnie z dalszą częścią przepisu
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Krem extra tylko znacznie wydłużyłęm czas mielenia cukru i orzechó proponuję dw razy po 1 min 10 wtedy jest bardzo pyszny i miałki
Are you sure to delete this comment ?