Składniki
- 600 g mąki
- 320 g wody, (letnia)
- 20 g oliwy z oliwek
- 50 g drożdży
- 10 g cukru
- 10 g soli
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. Wszystkie składniki umieszczamy w naczyniu "Blokada naczynia miksującego" (jeżeli ktoś lubi można dodać zioła tj. bazylia, oregano względnie zioła prowansalskie) i ustawiamy "Ciasto" ok. 3 min.
2. Ciasto pozostawiamy w naczyniu (wlot przykrywamy miarką) do wyrośnięcia tzn. do czasu aż miarka zostanie "uniesiona" - trwa to ok.40-60 min.
3. Wyrośnięte ciasto wykładamy na posypaną mąką stolnicę, dzielimy na dwie równe części i lekko rozwałkowujemy4. Ciasto przekładamy na wysmarowaną wcześniej tłuszczem dużą blaszkę (standartowo będącej na wyposażeniu każdej kuchenki) i równo rozkładamy palcami.
5. Na ciasto wykładamy sos pomidorowy przygotowany wg. własnego uznania (pomiodory+sól+zioła) lub też gotowy np. Pudliszki i dowolne składniki: wędliny, kukurydza, cebulka, pieczarki, oliwki, ser itp.
6. Piec w nagrzanym do 220 st.C przez ok.10-12 min.
Przepis ten dostałam od mojej włoskiej przyjaciółki.
Jest to najpyszniejsze ciasto na pizzę, które w pełni zaspokoiło moje wymagania dlatego postanowiłam podzielić się z Wami tym przepisem i życzę sukcesów
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
biniek0: Ja robiłem ostatnio tak, jak wyżej i wyszła super jak zwykle 😊
Na suchych drożdżach też wychodzi.
Czemu ktoś zmienił ten przepis? W poprzednim było zeby najpierw przygotować drozdze z woda i cukrem a teraz jest zeby wszysto wrzucić jednoczesnie. Czy drożdźe dobrze sie wymieszają? I bedzie taka super pizza jak wcześniej?
Dzisiaj znowu u nas była ta pizza. Jest super
To ciasto jest rewelacyjne. Takie miękusie ,palce lizać!🙂
Moja druga pizza z TM, pierwsza byla wedlug cookido, ta byla druga, jest o niebo lepsza. Wprowadzilam drobne zmiany zasugerowane tu w komentarzach , a mianowicie : "Prawidlowy przepis ma o 10gr wiecej wody w temp pokojowej i 15gr drozdzy, 50 jest za duzo mozna zmniejszyc do 2 lub 2,5 min. Najczesciej sie uzywa rozmarynu albo oregano, i rzecz najwazniejsza to wkladac do naczynia skladniki wg kolejnosci: woda-olej-cukier-drozdze-maka-sòl. Najpierw skladniki plynne, cukier blisko drozdzy, a daleko od soli, na koncu skladniki suche " pychaaaaa
pycha
Przepis rewelacja pizza wyszła pychaaa
Super przepis! Ciasto zawsze udane i przepyszne Cebularze też wychodzą rewelacyjne )
Najlepsze ciasto ze wszystkich które robiłam, u mnie 2 pizze z tej ilości
A ja zrobiłam z mąką razową i też dobrze smakowała
A na wierzch to co miałam w lodówce, a chciałam uchronić przed zepsuciem
przepis godny polecenia