thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
30min
Czas całkowity
1h 10min
porcja/porcje/porcji
4 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

ciasto kruche

  • 45 g wody
  • 2 szczypty soli
  • 35 g śmietany 12% lub 18%
  • 40 g masła
  • 150 g mąki pszennej

wsad do tarty

  • 40 g Pora
  • 100 g pieczarek pokrojonych na ćwiartki
  • 8-10 plastrów suszonych pomidorów odączone z zalewy
  • 30 g oliwy z oliwek
  • 200 g różyczek brokułu
  • 1 opakowania serek ricotta lub mascarpone
  • 40 g śmietany 12 % lub 18%
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii i oregano
  • 1 płaskie łyżeczki do herbaty gałki muszkatałowej
  • 1 szczypty białego pieprzu
  • 2 szczypty czarnego świezo mielonego pieperzu
  • 2 szczypty soli do smaku
  • 1 opakowania mozarella

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    pieczenie
  1. Masę wyłożyć na zarumienione ciasto.

    Piec ok 15-20min w temp 180 st, na 10 min przed końcem dodać pokrojoną na plasterki mozarellę aby się zarumieniła.

    Smacznego!!!

  2. masa do tarty
  3. Por i pieczarki umieścić w Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" 5s/obr 4, a następnie dodać oliwę i udusić 4min/varoma/2 obr.

    Zamieszać kopystką aby nie przywarło  i dodać Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" pozostałe składniki: pomidory pokrojone na kawałki, ugotowane w wodzie lub na parze brokuły, serek, przyprawy, śmietanę, jajko.

    Wszystko wymieszać 10s/Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" /obr 3. Doprawić do smaku.

     

  4. ciasto kruche
  5.  

    Wszystkie składniki na ciasto wrzucić do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" 20s/obr 4, a następnie ponownie 10s/Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" obr2 .

    Z ciasta uformować kulę i rozwałkować, wyłożyć do foremki na tartę.

    Podpiec ciasto w piekarniku ok 15 min, rozgrzanym do 180st.

    Na zarumienione ciasto wyłożyć masę i piec jeszcze 15-20 min.

     

Porady

Zamiast brokuł można użyć np. cukinii, szpinaku, zamiast pora pół cebuli. Można dodać również 2 ząbki czosnku.

Ciasto kruche można zamrozić i wykorzystać później.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Tarta z brokułami, suszonymi pomidorami i pieczarkami

Wydrukuj:

Komentarze