thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
2h 30min
Czas całkowity
3h 30min
porcja/porcje/porcji
40 kawałek/kawałki/kawałków
Poziom
Łatwy

Składniki

Farsz

  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 2 cebule średnie
  • 1 płaskie łyżki soli
  • 1000 gramów pieczarek
  • 4-5 łyżek bułki tartej
  • 65 gramów margaryny

Ciasto:

  • 1 łyżek cukru
  • 1 szczypty soli
  • 200 gramów margaryny "Kasi", rozpuszczona
  • 5 łyżek kwaśnej śmietany 18%
  • 2 jajka, białko zostawić do posmarowania pasztecików
  • 50 gramów drożdży
  • 450 gramów mąki pszennej

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Farsz
  1. Do naczynia miksującego włożyć ok 300 gr pieczarek i cebule i  rozdrobnić 10s/ obr 6 następnie przełożyć do garnka.  Do naczynia miksującego włożyć 350 gr pieczarek i rozdrobnić 10s/obr 6 i przełożyć do garnka z pozostałymi pieczarkami zrobić tak samo. Pieczarki podsmażyć w garnku razem z margaryną i cebulą,( należy zredukować jak najwięcej wody) a następnia doprawić solą i pieprzem i odłożyć do przestygnięcia. Do letniego farszu pieczarkowego dołożyć bułkę tartą i wymieszać. Konsystencja farszu  musi być gęsta.

  2. Ciasto
  3. Najpierw rozpuścić margarynę w garnuszku i przestudzić.

    Do naczynia miksującego włożyć drożdże i cukier i podgrzać 2min/37 stopni C/obr 1. Następnie dołożyć mąkę, 2 zółtka (białka zostawić do posmarowania pasztecików), kwaśną śmietanę, roztopioną margarynę i szczyptę soli i wyrobić 2min/Ciasto"Ciasto" , następnie wyłożyć ciasto na blat i delikatnie ugnieść i podzielić na 3 części. Na blat nasypać trochę mąki i rozwałkować 1 część ciasta bardzo cienko. Powycinać trójkąty równoboczne o szer ok 12 cm. Nałożyć na każdy trójkąt czubatą łyżeczkę farszu ( na dół trójkąta) Dolne boki zawinąć do środka i zawijać ku górze. Z pozostałym ciastem zrobić tak samo. Blachę posmarować oliwą i porozkładać paszteciki na niej zostawiająć przerwy żeby się nie posklejały. Za pomocą pędzelka posmarować wierzch pasztecików białkiem. Piec 20 min w 180 stopniach C.

    Smacznego

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Paszteciki z pieczarkami

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy