thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
10min
Czas całkowity
50min
porcja/porcje/porcji
40 kawałek/kawałki/kawałków
Poziom
Łatwy

Składniki

  • 1/2 łyżeczek cynamonu
  • 1 łyżeczek proszku do pieczenia
  • 175 g cukru drobnego do wypieków, plus extra do posypania
  • 200 g mąki przennej
  • 2 jajka całe
  • 250 g migdałów całych
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilli

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. 1. Rozgrzać piekarnik do 180st

     

    2. 170g migdałów włożyć do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" i delikatnie poszatkować 4sec/obr.5 reszte migdałów zostawić w całości, następnie wszystie migdały  przełożyć do dużej miski.

     

    3. Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" wbić jajka i dodać extract z wanilli. Ubijać 1min/ obr6

     

    4. Do jajek dodać mąkę, cukier, proszek do pieczenia i cynamon. Wszystkie składniki połączyć 45sec/ obr4

     

    5. Ciasto dodaać do miski z migdałami i wymieszać. Następnie przełożyć na posypany mąką blat i lekko zagnieść.

     

    6. Podzielić ciasto na dwie części i z każdej z nich uformować długi pasek na szerokość 5cm. Przełożyć na blaszke z papierem do pieczenia i posypać z wierzchu cukrem. Piec 20-25min.

     

    7. Zredukować temperature do 160st, wyciagnąć ciastka z piekarnika i odstawić żeby delikanie przestygło. Następnie przełożyć na deskę do krojenia i pokroić na grubość 1cm.

     

    8. Ułożyć kawałki z powrotem na blaszce cięciem w dół. i piec dodatkowe 15-20 min aż ciastka będą suche i i chrupiące. Wystudzić.

     

    Ciastka można przechowywać do tygodnia w szczelnie zamykanym opakowaniu.

     

Porady

Wyciągnąć jak najwięcej ciasta z Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" nastpenie włączyć na kilka sekund na szybkie obraty żeby ciasto odeszło od noży.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Włoskie ciasteczka migdałowe Almond Biscotti

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?