- TM 31
Składniki
biszkopt
- 1 cukier waniliowy
- 1 szczypta soli
- 3 czubate łyżeczki proszku do pieczenie
- 2/3 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- 5 jajek
Śmietanowy krem do przełożenia
- 3/4 litra śmietany 36%, dobrze schłodzonej
- 1 mały słoiczek dżemu brzoskwiniowego
- 200 gramów masy marcepanowej
- 2 cukry waniliowe
- 3 śmietan fixy
Do dekoracji
- 1 banan
- kolorowa posypka cukrowa, u mnie różowa
- rurki waflowe na czułka
- gorzka czekolada do oblania banana
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Jajka ubijamy z cukrem, solą i cukrem waniliowym na jasną i puszystą masę w temp. 37st.C. obr. 3. Po ubiciu przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia - najlepij delikatnie kopystką aby jajka nie opadły. Przelewamy do tortownicy i przeczemy ok. 35 w temp. 180 st. Lub do tak zwanego suchego patyczka.
Krem:
Śmietanę ubijamy za pomoca motylka z cukrem waniliowym i śmietan fixem.
Przetudzony biszkopt przekrawamy dwa razy. Pierwszy krązek smarujemy dżemem brzoskwiniowym i smarujemy częścią śmietany. Nakładamy następny krążek. Samrumemy cienką warstwą kremu i ładziemy rozwałkowany na cukrze pudrze krążek marcepanu, następnie zakrywamy śmietaną i następnym krążkiem. Całość smarujemy doodkoła śmietaną. Przekrawamy na pół i obracamy do siebie okrągłymi bokami. Ozdabiamy według uznania, śietaną, posypką cukrową a na środek kładziemy oblanego czekoladą banana.
Biszkopt:
Porady
Używamy szklanki o pojemności 250 ml. Biszkopt można nasączyć likierem brzoskwiniowym lub amaretto. Masę marcepanową najlepiej rozwałkować na cukrze pudrze. Śmietanę należy bardzo dobrze schłodzić przed ubijaniem. Banan oblewamy czekoladą jeszcze przed pieczeniem biszkoptu aby czekolada dobrze się zastygła.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze