Składniki
Biszkopt kakaowy
- 30 g kakao ciemne, (1/3 szklanki)
- 130 g cukier, (3/4 szklanki)
- 5 jaj
- 100 g mąka pszenna (tortowa), (2/3 szklanki)
Dodatkowo
- 4 banany
- 1 cytryna
- 600 g świeże maliny
- 50 g czekolada gorzka
Masa śmietankowa
- 0,4 litra śmietana kremówka (36%)
- 500 g mascarpone, (2 opakowania)
- 5 łyżek Cukier puder, (lub więcej do smaku)
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do suchego naczynia miksującego wrzucić czekoladę gorzką, rozdrobnić 2 s/obr. 5, przełożyć do osobnego naczynia.
Mąkę i kakao odważyć i wymieszać, przesiać przez sito.
Założyć motylek.Do naczynia miksującego włożyć białka oddzielone od żółtek, ubić na sztywną pianę (uważając, by ich nie przebić), około 1 min/obr.4.
Pod koniec ubijania, ciągle ubijając na obr.4, dodawać partiami cukier, łyżka po łyżce (nie spieszyć się), robiąc krótkie przerwy po każdym dodaniu, aby cukier miał czas się rozpuścić.
Następnie dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając na obr.4.
Zmniejszyć obroty na obr.1 lub całkowicie wyłączyć.
Do masy jajecznej wsypać powoli suche składniki. Bardzo delikatnie (obr.1 lub kopystą) wmieszać do ciasta, by składniki się połączyły (im delikatniej wymieszamy tym bardziej puszysty i wyższy biszkopt uzyskamy).
Tortownicę o średnicy 20-22 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), nie smarować boków.
Delikatnie przełożyć ciasto.
Piec w temperaturze 160-170ºC przez około 35-40 minut lub do tzw. suchego patyczka.
Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm upuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do wystudzenia.
Boki biszkoptu oddzielamy nożykiem od formy dopiero po jego wystudzeniu.
Po wyjęciu biszkoptu z formy warto go odwrócić 'do góry nogami'. Biszkopt kakaowy nigdy nie jest idealnie płaski, rośnie z minimalną górką, więc wyrówna się po odwróceniu biszkoptu.
Wystudzony, przekroić na 3 blaty.
Założyć motylek.Do naczynia miksującego włożyć śmietanę kremówkę (schłodzoną) ubić na sztywną masę (obr.4).
Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Wymieszać obr.4.
Następnie dodać serek mascarpone i dokładnie wymieszać (15 s/obr. 4 lub kopystką), by nie było grudek.
W tym momencie masa lubi się zwarzyć, dlatego należy "szybko" wmieszać serek mascarpone bez zbędnego wydłużania czasu mieszania.
Jeden z przygotowanych blatów tortowych położyć na paterze.
Wyłożyć 1/6 masy śmietankowej a na nią przekrojone wzdłuż banany obficie skropione (wcześniej) sokiem z cytryny. Na wierzch położyć ponownie 1/6 masy śmietankowej i kolejny blat tortu.
Następnie wyłożyć 1/6 masy śmietankowej, warstwę malin, ponownie 1/6 masy śmietankowej i przykryć ostatnim blatem biszkoptu.
Wierzch i boki wysmarować pozostałą masą śmietankową, boki dowolnie udekorować startą czekoladą.
Przechowywać w chłodnym miejscu.
Biszkopt kakaowy
Masa śmietankowa
Wykonanie tortu
Porady
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Biszkopt można dodatkowo nasączyć (w wersji alkoholowej przykładowo likierem wiśniowym bądź w wersji bezalkoholowej wywarem przygotowanym ze szklanki truskawek zagotowanych w pół szklanki wody, z dodatkiem cukru i soku z cytryny do smaku), jednak jak dla mnie jest wystarczająco wilgotny.
Zamiast malin i bananów można użyć innych owoców, przykładowo truskawek bądź jagód.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
dzień dobry, czy tej masy śmietanowej wystarcza zeby udekorować brzegi i wierzch tortu, czy zostaje jej "na styk" ?
Wykorzystam przepis na masę do zrobienia jutrzejszego tortu