Czas przygotowania
3h 0min
Czas całkowity
4h 0min
porcja/porcje/porcji
1
porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
Składniki
Ciasto
- 4 jaja
- 200 gramów cukru, Dałam 100
- 1 szczypty soli
- 1/2 łyżeczki Extrat waliniowy
- 200 g oleju rzepakowego, Mililitrow
- 300 g mąki pszennej
- 200 g Wody, soku, kawy, Mililitra
- 100 g Stärke/ maka ziemniaczana
- 1 opakowania proszku do pieczenia
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Tort piłka zrobił furorę na grupie thermomixowej😁 wrzucam wam przepis z którego ja korzystałam. Jako, że to była próba tortu urodzinowego zrobiłam z połowy porcji bo tylko z jednej półkuli, w oryginale będą dwie, czyli jedna duża pilka😊 tort nie jest trudny i na prawdę warto poświęcić trochę czasu i spróbować zrobić przyjemność miłośnikowi piłki noznej😍
Miskę o średnicy 20 cm smarujemy olejem i obsypujemy maka.
Jaja, cukier, sól, extrakt wkładamy do "Blokada naczynia miksującego" I ubijamy 5 min/ 37°/ 3,5 Ubijamy tak długo aż masa będzie jasna. Zmniejszamy obroty do 1 i powoli wlewamy ojej i wodę( u mnie sok jablkowy) ciągle mieszając. Suche składniki mieszamy osobno i przesypujemy przez sitko. Dodajemy do masy przez otwór ciągle mieszając na obr 1-2.
Pieczemy w termomobiegu ok 60-70 min. Zostawić do CAŁKOWITEGO osiągnięcia. Najlepiej pięć wieczorem a rano sie bawic😋
Możecie przygotować też wcześniej ganache. U mnie z czekolady gorzkiej ale są wariacje z białej, mlecznej i Nougat.
GANACHE krem do przelozenia:
200 Ml śmietanki kremowym i 100g gorzkiej czekolady
Czekoladę wrzucamy do misy i 10s/ obr 10 miksujemy. Dodajemy śmietankę i podgrzewany 2 min/ 50°/ 3
Odstawić do osiągnięcia. Też najlepiej zrobić wieczorem a rano ubić motylkiem 2-3 min/ obr 3,5 tak by powstał lekki krem.
CIASTO kroimy na 3/ 4 blaty i przekładamy ganache. Wkładamy do lodówki do całkowitego schłodzenia kremu na ok 2h.
GANACHE pod masę cukrowa:
200ml ml śmietanki i 200 ml Czekolady ( w przepisie tak było ale mnie połowa została więc można spokojnie połowę zrobić.
Robimy tak samo jak pierwsza ganache tylko bez ubijania.
Wyciągamy i wyrównujemy cała polkule nożem a wklesly dołek po misce uzupełniamy kawałkami ciasta zmieszanego z kremem. Całość obsmarowujemy ganache tak by powstała piękna, jędrna polkula😂 kolejny raz schladzamy ok 2h.
MASA CUKROWA/ LUKIER DEKORACYJNY
Biała masę rozwałkowujemy na ok 2 mm i wycinamy 6ciokaty z wcześniej przygotowanego szablonu.
Z czarnej masy wycinamy 5ciokaty.
Zaczynając czarna latka od góry, srodka obklejamy piłkę. Filmiki instruktażowe na YouTube 😊
Jako, że to była próba to nie robiłam jej w tm. Nie moglam dostac nigdzie czarnego barwnika więc kupilam gotowa czarna. Ale na debiut będzie oczywiście masa z Tm.
Życzę wam przyjemnego pichcenia. Polecam tę formę odstresowania się😁 To mój pierwszy tort z masą, więc nie jest trudny. Nie mam doświadczenia cukierniczego i każdy kto ma tylko trochę chęci, na pewno się z nim upora😊
Ciasto
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
pyszne!!!
Are you sure to delete this comment ?