Składniki
środek ciasta
- 4 kubki 200 g śmietany 30 %
- 1 duża puszka ananasów bądź 2 małe
Biszkopt bezglutenowy
- 5 jajek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 15 g mąki ziemniaczanej
- 150 g mąki bezglutenowej
- 80 g cukru pudru
- 4 łyżki oleju słonecznikowego bądź rzepakowego
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1) Mąki i proszek do pieczenia wymieszać i przesiać przez sitko; odłożyć
2) 80 g cukru- robimy cukier puder 10 s/ obr. 10
3.) Dodać jajka i nałożyć motylek, ubijać na obr 4 około 7 min- tak żeby uzyskać odpowiednią konsystencję- gęstą i puszysta piankę (jak robiłam to nie była tak sztywna żeby mozna bylo naczynie odwrócić)
4) Zdjąć motylek, zamknąć pokrywkę nastawić na obr. 2 i przez otwór wsypywać pomału zmieszane mąki i mieszać kopystką tak, żeby składniki się ze soba połączyły- trwa to około 2 min
5) Piec w piekarniku około 170-180 stopni przez około 35-40 min (wszystko zależne od piekarnika)
6.) Wyciagnąć biszkopt i oczekać aż wystygnie.
7.) 4 kubeczki śmietany 30% (musi być zimna z lodówki)- ubijamy na bita śmietanę. Wkladamy motylek i ubuajmy na obr. 4 przez około 40- 50 s(ja tyle ubijałam, natmiast w przepisach jest ok 1-2 min- w zależności od smietany, najlepiej sprawdzać, żeby nie zrobiło się masło) pod koniec dosypać trochę cukru pudru (około 4 łyżeczki), żeby śmietanka miała dobry smak, ale nie za dużo żeby nie była zbyt mdła i zbyt słodka.
8.) Jak biszkopt już ostygł- przekroić go na pół.
9.) Spód biszkopta- namaczamy wodą z ananasów. Ananasy kroimy na małe kawałki i układamy na całą powierzchnię biszkopta, następnie kładziemy połowę bitej smietny.
10) Przykrywamy górą biszkopta, którą również od góry namaczamy wodą z ananasów.
11.) Kładziemy drugą połowę bitej śmietany na całości biszkopta- tak żeby był cały pokryty.
12.) Dekorujemy kawałkami ananasów w zależności od upodobań i możemy posypać startą czekoladą gorzka.
Tort wkładamy do lodówki.
Ciasto jest lekkie i pyszne
Smacznego!
Biszkopt bezglutenowy
Porady
- Śmietany 30% powinny być od razu z lodówki
- Nie dodawać zbyt dużej ilości cukru pudru do bitej śmietany
- Kawałek gorzkiej czekolady starłam na tarce- do posypania, można dodać kawałki orzechów
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Czy maka to jakakolwiek bez glutenu? Np. ryzowa, czy gryczana, czy to jakas specjalna?
Are you sure to delete this comment ?